От Сдружение "Миньори и енергетици заедно" внесоха декларация в деловодството на Народното събрание, в която настояват да се изградят инсталации за улавяне на въглероден диоксид, които ще позволят на ТЕЦ "Марица Изток 2" да стане конкурентоспособна на пазара на електроенергия. Това каза председателят на сдружението Станимир Георгиев пред журналисти, след като внесе декларацията от името на "Миньори и енергетици заедно" в деловодството на парламента.

На въпрос на БТА по какъв начин ще се финансират инсталациите за улавяне на въглероден диоксид, Георгиев отговори, че предложението, което е записано в декларацията, е да се спре плащането на квоти за въглероден диоксид, за да може централите в Маришкия басейн сами да си финансират изграждането на инсталациите.

Другото предложение на Сдружение "Миньори и енергетици заедно" е битовите потребители да излязат на свободния пазар от 1 януари 2030 г.

"В момента най-големият консуматор на електроенергия е битовият потребител и определен брой търговци точно това очакват - да излезе битовият потребител на свободния пазар, където цената на електроенергията ще се увеличи", заяви още Станимир Георгиев. Той даде за пример Гърция, където през последната година цената на електроенергията се е повишила с 60 процента.

Председателят на сдружението допълни, че другото недоволство е, че в предлаганите промени в Закона за енергетиката има предложение в следващата година ТЕЦ "Марица Изток 2" да изработи около 2 200 000 мегаватчаса електроенергия.

По думите му това означава, че централата ще работи среднодневно на 254 мегавата, като в момента тя изработва не по-малко от 350 мегавата.

"Сега в момента работи повече от това, което се предлага", коментира още председателят на Сдружение "Миньори и енергетици заедно".