Япония ще ревизира закона си за чуждестранната валута, за да попречи на Русия да избегне финансовите санкции след инвазията на Москва в Украйна чрез активи в криптовалута, съобщиха днес високопоставени правителствени лица, цитирани от Ройтерс и БТА.

Правителството ще представи поправка в закона за чуждестранната валута и външната търговия на текущата парламентарна сесия, за да укрепи защитата срещу потенциално нарушаване на санкциите от Русия чрез дигитални активи. Това каза на пресконференция главният секретар на кабинета Хироказу Мацуно.

Премиерът на Япония Фумио Кишида на днешната парламентарна сесия също призова законът да бъде коригиран и подчерта необходимостта от координирани действия със западните партньори, след като присъства на последната среща на върха на Г-7 в Белгия.

Високопоставен представител на финансовото министерство заяви пред Ройтерс, че дискусиите относно предложената промяна текат, заявявайки, че не може да даде допълнителни подробности.

Поправката вероятно ще позволи на правителството да приложи закона и към борси за криптоактиви като банки и да ги задължи да проверяват подробно дали клиентите им са обект на санкциите срещу Русия, коментира старшият икономист в "Мидзухо рисърч енд текнолъджис" (Mizuho Research and Technologies) Сайсуке Сакай.

След руската инвазия в Украйна японското правителство наложи санкции за замразяване на активи на над 100 руски високопоставени лица, олигарси, банки и други институции. Япония забрани също високотехнологичния износ и анулира статута на най-привилегирован търговски партньор на Русия, която окачествява действията си като "специална военна операция", припомня Ройтерс.

По-рано този месец японският финансов регулаторен орган поиска от около 30 криптоборси в страната да не осъществяват трансакции с активи с лица и компании, които са обект на санкции.

Законовата поправка е по-значима стъпка към прилагането на подобни регулации. Според икономиста Сакай правителството на Кишида вероятно е разработило плана за законова поправка с оглед на по-строгите правила по този въпрос на властите в западните страни, както и високата обществена подкрепа в Япония на санкциите срещу Русия.

В същото време сегашният закон не разрешава на правителството да конфискува резервите на чуждестранни централни банки, държани от "Банк ъв Джапан" (Bank of Japan), каза днес финансовият министър Шуничи Судзуки.

Той отговори така на въпрос в парламента дали руски чуждестранни резерви, държани от Японската централна банка, са били замразени като част от санкциите срещу инвазията на Русия в Украйна.