Народното събрание остави за последния възможен ден разглеждането на най-важните за бизнеса промени в Закона за държавния бюджет, от чието приемане зависи дали ще има компенсации за небитовите потребители за свръхвисоките цени на електроенергията и след 1 юли. 

След като прекъснаха гласуванията по актуализацията на бюджета, за да изслушат в продължение на близо 3 часа премиера в оставка и шефовете на службите заради изгонването на 70 руски дипломати, народните представители прекратиха заседанието си малко след 21 часа и оставиха важните за индустрията текстове за утрешния пленарен ден - 30 юни. 

Това обаче е последният възможен срок, тъй като на 1 юли се прекратява одобрената от кабинета схема за подпомагане на небитовите потребители. Според нея бизнесът получава компенсация от 80% от повишението на цената на електроенергията над сумата от 200 лв. за мегаватчас. 

До тази ситуация са стигна, след като във вторник на своето заседание парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли и трите предложения за енергийни компенсации за небитовите клиенти. Те бяха на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната". По този начин членовете на комисията оставиха на пленарната зала да реши ще подпомогне ли фирмите за скъпия ток. 

Пpoeĸтът нa ГEPБ пpeдлaгaше фoндът зa eнepгийнa cигypнocт дa пoĸpивa 80% oт paзлиĸaтa мeждy peaлнaтa cpeднoмeceчнa бopcoвa цeнa нa ceгмeнтa "дeн нaпpeд" зa cъoтвeтния мeceц и бaзoвaтa цeнa в paзмep нa 150 лв./МWh. Πpeдлoжeниeтo нa ДΠC бe пoдoбнo, нo бaзoвaтa цeнa бe в paзмep нa 200 лв./МWh.

Действията на депутатите в бюджетната комисия предизвикаха гневната реакция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). 

"Гласовете, провалили решението, бяха от страна на (все още) управляващата коалиция ПП, БСП, ДБ и ИТН. С този си акт представителите на ПП, БСП, ДБ и ИТН лишиха 633 хиляди небитови потребители на ел.енергия (микро, малки, средни и големи предприятия, болници и училища, детски градини и театри, музеи и социални заведения, църкви и манастири) от компенсации срещу нереално високите енергийни цени, считано от 1 юли т.г. Това напрактика означава, че от 1 юли 2022 г. предприятията ще плащат поне двойно по-високи сметки за ток, което неминуемо ще се отрази на крайните цени на произвежданата продукция и ще генерира инфлация, която, в крайна сметка, ще удари по джоба всеки български гражданин!", написаха в своя позиция от АОБР.

По време на дебатите в пленарната зала вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова също призова депутатите да намерят разумно решение за енергийните компенсации да не оставят бизнеса без подкрепа.

"Всички знаете в каква политическа ситуация се намираме. Всички знаете на прага на каква есен и зима се намираме. Досега правителството намирахме начин да подкрепяме българския бизнес - с компенсации за енергоносителите всеки месец. Но в момента с това, което се случва и с отхвърлянето на всички предложения, поставяме под риск икономиката за следващите месеци. Това означава предстоящи фалити, растяща безработица, социални тревоги на много домакинство. Тук съм от тяхно име, упълномощена съм от тяхно име, да се обърна към народните представители и да ви призова да се намери между трите или четвърто решение, но в бюджета на второ четене да залегне подкрепа за българския бизнес. Това е инвестиция в предвидимост, в спокойствие за икономиката, в запазване на работни места и в гарантиране на сигурност за следващите трудни месеци пред България", заяви вицепремиерът.