Русия и Кипър сключиха допълнителен протокол, с който внасят промени в спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между тях по отношение на данъците върху доходите и капиталите, съобщи ТАСС.

Протоколът е бил подписан в присъствието на външните министри на двете страни Сергей Лавров и Никос Христодулидис по време на днешното посещение на Лавров в Кипър. Той ще влезе в сила от 2021 г.

Според одобрения протокол данъкът върху дивидента не трябва да надхвърля 15 процента от общата сума на дивидентите. В някои случаи данъкът върху дивидента може да бъде само до 5 процента, по-конкретно в случай, че лицето, което има право на дивидент, е чуждестранна застрахователна компания или пенсионен фонд, а също така орган на местната власт или централна банка.

Преговорите между Русия и Кипър започнаха през юни, а на 3 август руското министерство на финансите обяви, че не е постигната договореност и започва процедура по денонсиране на спогодбата. По-късно кипърското правителство заяви, че разчита да уреди въпроса чрез поправки в спогодбата. На 10 август поправките бяха съгласувани на среща в Москва.

На 25 март руският президент Владимир Путин предложи повишаване на данъчната ставка върху дивидентите от офшорни инвестиции от 2 на 15 процента. Мярката наложи предоговаряне на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане с някои страни, като Путин предупреди, че Русия ще излезе едностранно от споразуменията, ако партньорите й не приемат новите условия. Руският президент поиска процесът да започне от онези държави, през които преминават значителни ресурси с руски произход.