Парламентът създаде временна комисия по повод придобиването от Българската банка за развитие /ББР/ на 28 265 200 акции от капитала на Първа инвестиционна банка /ПИБ/.

Предложението, направено от "БСП за България", беше одобрено единодушно със 130 гласа "за", без "против" и въздържали се.

Комисията следва да изясни и да анализира фактите и всички преки и косвени ефекти от тази операция със значим публичен ресурс. Срокът на работата й е два месеца.

Димитър Данчев от левицата посочи, че предложението за създаване на временна анкетна комисия е предизвикано от поредица от скандални операции на ББР. Напълно споделяме острата реакция на българската общественост по повод крайно нерационалното решение на Министерския съвет и ръководството на ББР за допълване на капитала на ПИБ с парите на данъкоплатците в размер на 140 млн. лева, отбеляза той.

Скандален е фактът, че покупната цена се оказва два пъти по-висока от пазарната и то при положение, че на два последователни аукциона Първа инвестиционна банка не успя да привлече нито един чужд или вътрешен инвеститор, посочи Данчев. По думите в тази неизгодна за държавата сделка ББР автоматично губи 70 млн. лева.

Комисията се състои от 10 членове - по двама от всяка парламентарна група. Със 136 гласа "за", 1 "против" и 0 въздържали се за председател беше избрана Евгения Ангелова от ГЕРБ, а за заместник-председател - Румен Гечев от левицата. Предложеният от "Обединени патриоти" за заместник-председател Александър Сабанов събра по-малко гласове - 89 "за".

От ДПС и "Воля" сега не излъчиха свои представители, но председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че тяхната квота може да бъде допълнена на следващо заседание.

Менда Стоянова /ГЕРБ/ поиска решението за ръководство да бъде анулирано, за да не се получи проблем, ако и другите парламентарни групи поискат заместник-председател, но Цвета Караянчева не го отмени.