Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше обявен от правителството в Осло за управител на Централната банка на Норвегия, въпреки изразените от опозицията опасения, че назначаването на този пост на бившия премиер ще отслаби независимостта на банката, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Макар че постът ще бъде официално овакантен от 1 март, Столтенберг ще го заеме едва наесен, тъй като мандатът му като генерален секретар на НАТО е до края на септември, посочва агенцията.

Дотогава банката ще бъде управлявана от и. д. Ида Волтен Баке, зам.-управител на централната банка и основен съперник на Столтенберг за поста, посочи правителствен източник.

Търсихме най-добрия централен банкер за Норвегия и съм убеден, че това е Йенс Столтенберг, отбеляза финансовият министър Трюгве Шлагсволд Ведум.

Икономист по образование и бивш лидер на Работническата партия, Столтенберг беше премиер на Норвегия от 2000 г. до 2001 г. и от 2005 г. до 2013 г., преди да стана генерален секретар на НАТО. Той е бил и финансов и енергиен министър.