Силният долар е временно явление на световните валутни пазари. Експертите са категорични ,че съвсем скоро можем да очакваме прекъсване на тази тенденция и засилване на еврото.

Общата европейска валута падна до минимум спрямо долара в четвъртък, 26 юли, след като ЕЦБ обеща да остави лихвените равнища без промяна до края на лятото на 2019 година.

Това обещание бе придружено с оптимистична оценка за европейската икономика, особено за икономиката на еврозоната. Това веднага се отрази на пазарите и още в началото на настоящата седмица еврото тръгна нагоре, съобщи "Блумбърг".

Според експерта от Canadian Imperial Bank of Commerce Джереми Стреч има фундаментални фактори ,които говорят, че еврото ще се търгува на по-високи инва от досегашните спрямо долара. Той прогнозира в края на 2018 година еврото да бъде на ниво 1.18 долара, а към средата на 2019 година да поскъпне до 1.23 долара и да достигне 1.28 долара.

Има и предпоставки за понижаване стойността на щатския долар. вече станахме свидетели на срив в акциите на технологичните компании. доскоро те бяха надеждно и тихо пристанище за инвеститорите, но започнаха масирани разпродажби и всичко се промени.

Напълно е възможно, продавайки акциите си от високотехнологични компании, инвеститорите да съкращават и доларовите си позиции, тъй като волатилността на фондовите пазари няма как да не се отрази и на щатската валута.

Освен това, САЩ продължават да правят нови и нови заеми-само за третото тримесечие на 2018 година Министерството на финансите обяви ,че ще пусне Държавни ценни книжа с 56 милиарда долара повече, от първоначално планираното. Това ще свали доходността на държавния дълг на щатите и ще предизвика бягство на инвеститори.

Така че въпросът не е дали, а кога доларът ще започне да поевтинява, казват експертите.