По-голяма част от британските граждани не вярват на банките и мислят, че те не са получили достатъчно строги наказания за участието им във финансовата криза от 2008 година, се посочва в допитване на агенцията за проучване на общественото мнение ЮГав (YouGov), цитирана от Ройтерс.

През следващия месец ще се отбележи 10-ата годишнина от срива на инвестиционната банка Леман брадърс (Lehman Brothers), когато се спука балонът на високорисковите ипотечни кредити в САЩ.

Проучването на ЮГав, в което са взели участие 2250 души, подчертава колко много трябва още да направят банките, за да възстановят доверието на обществото въпреки годините на преструктуриране, изплащане на глоби и компенсации за неморално поведение.

Според проучването 66 процента от пълнолетните британци не вярват, че банките работят в най-добрия интерес на обществото.

"Финансовият сектор пое отговорността си и предприе значителни реформи през последните 10 години, за гарантира, че на данъкоплатците няма никога да им се наложи отново да спасяват банка", каза говорителят на търговската организация за финансовия и банков сектор във Великобритания Ю Кей файнънс (UK Finance).

Тези реформи включват увеличение на нивата на капитала, който притежават банките, като се разделят парите на вносителите от по-рисковата инвестиционна банкова дейност. Освен това старши банкерите поемат по-голяма отговорност.