Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) няма повече да предоставя нови държавни заеми на Турция най-малко до края на годината, докато финансовата институция извършва преглед на стратегията си за страната, съобщава Ройтерс.

Този ход е част от решението на Европейския съюз по-рано този месец да се накаже символично Турция за "незаконното", според ЕС, сондиране за нефт и газ във средиземноморските води край Кипър.

"Като банка на ЕС, ЕИБ ще следва препоръките на Съвета и най-вече ще предприеме рестриктивен подход на своя съвет за одобрение относно предоставянето на нови операции по отпускане на заеми до края на годината", заяви говорителка на ЕИБ, цитиран от Ройтерс.

ЕИБ, която е най-големият единичен кредитор в Турция, е похарчила между 0,4 млрд. евро и 2,2 млрд. евро годишно в страната през последните три години, докато от началото на 2019-а година насам не е инвестирала изобщо.

Понастоящем не е се очаква това замразяване да засегне частния сектор в Турция, като банката все още може да подпише сделки на стойност около 350 млн. евро преди края на годината, ако получи зелена светлина от финансовите министри на ЕС

"Прегледът на стратегическите насоки на банката по отношение на кредитната й дейност в Турция е насрочен за по-късно тази година", добави говорителят на ЕИБ.

В последно време Турция заяви многократно, че всяко съкращаване на финансирането от ЕС няма да се отрази на нейното сондиране за нефт и газ край Кипър.

Спорът произтече от припокриване на претенции от страна на Турция и Кипър по отношение на регионални води около острова, свързани с неговото разделяне между гърци и кипърски турци. Анкара отхвърля споразуменията, които международно признатото кипърско правителство е постигнало с други средиземноморски държави относно морските икономически зони.