Референдум във Великобритания за членството й в Европейския съюз ще засили икономическата несигурност, пише външният министър Уилям Хейг в авторска статия във в. "Дейли Телеграф", цитирана от БТА.
Свикване на референдум за излизане от Европейския съюз ще засили икономическата несигурност във време, когато бизнесът има нужда от възможно най-голяма сигурност и доверие, пише Хейг. "Най-полезно за нашето икономическо възстановяване ще бъде преодоляване на трудностите в еврозоната. А евентуалното й разпадане ще се отрази много тежко на нашата икономика", посочва британският външен министър.
Въпросът за членството в ЕС може да изостри разногласията в управляващата Консервативна партия в понеделник, когато парламентът ще разисква дали коалиционното правителство да свика референдум за излизане от ЕС. Евроскептици в партията заплашват с открит бунт, тъй като премиерът Дейвид Камерън отказва да втвърди политиката към ЕС, посочва Ройтерс.
Макар засега да не е надвиснала опасност Великобритания да напусне ЕС, дебатите, чиито решения нямат задължителен характер, са знак, че дясното крило в Консервативната партия се възползва от финансовата криза в еврозоната, за да настоява Великобритания да преосмисли отношенията си с ЕС, посочва Ройтерс.