България трябва спешно да представи пред Европейската комисия екшън план за реформата в сектора на водоснабдяването и канализацията. Това се налага, защото от Брюксел се опасяват, че без ясно разписани действия, страната най-вероятно няма да може да усвои предвидените за тази дейност близо 1.5 млрд. евро до 2013 г.
Искането от страна на ЕК е подписано от шефа на Генерална дирекция "Регионална политика" Дирк Анер до регионалния министър Росен Плевнелиев и колегата му по околната среда Нона Караджова, съобщи Mediapool.
Вчера министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев призна за писмото и посочи, че за екшън плана се изисква да предвижда конкретни мерки за реформа и ясни срокове за изпълнението им. Дончев увери, че писмото нямало характер на предупреждение за спиране на парите.
Финансирането на водни проекти вече беше спряно веднъж в началото на 2009 г. Тогава от ЕК поискаха ясно да се регламентира собствеността на ВиК инфраструктурата и да има единно държавно планиране за развитие на сектора. След идването на ГЕРБ на власт бе променен Законът за водите и той предвижда създаването на специални ВиК асоциации, които да обединят на териториален принцип водните мрежи в няколко града, така че да могат да бъдат дадени заедно на концесия.
Когато промените бяха направени, Плевнелиев представи това като начин в бюджета да влязат свежи пари от концесионните възнаграждения. Според променения закон водните асоциации трябваше да бъдат направени до три месеца след влизане в сила на промените в закона, т.е. до началото на 2010 г. Но дори в момента това все още не е факт.
По думите на Дончев екшън планът, поискан от ЕК, ще бъде представен до идната сряда. Според него бил фиксиран друг краен срок за формиране на асоциациите - до 1 януари 2011 г., и нямало пречки той да бъде спазен. До юли 2011 г. пък трябва да се създаде проект на договор между водната асоциация и ВиК оператора за управление на активите.
В екшън плана българската страна ще посочи регионалния министър Росен Плевнелиев като отговорен за провеждане на ВиК политиката у нас, а екоминистерството има съгласувателна функция.