Това обяви Николай Ненков - вицепрезидент на КНСБ, цитиран от БТА. Той представи икономическите приоритети за предстоящия на 2 и 3 май конгрес на синдиката. Целта е да се търси широк консенсус върху необходимите мерки за възстановяване на икономиката, доходите и заетостта, отбеляза Ненков.

Според него добре е в рамките на националния борд да се определят критерии за насочване на инвеститорите, чуждестранни и български, в най-приемливите сектори и дори да се стимулира инвестирането в тях. Нека усилията на държавата за стимулиране на износа продължават, но същевременно трябва да се възстанови вътрешното потребление, каза Ненков. То обаче няма да може да бъде възстановено, ако правителството продължава политиката на замразяване на доходите, отбеляза той. И затова ръст на доходите трябва да има, но той трябва да е съобразен с особеностите на втория етап на кризата. Чрез ръста на потреблението ще се стимулира икономиката, което ще доведе до увеличаване на заетостта, намаляване на безработицата и постепенно нарастване на доходите, заявяват от КНСБ.

За цените и данъците

Според КНСБ държавата не трябва да се оттегля от възможността да има регулаторни механизми по отношение на цените. Те твърдо държат на регулиране на цените на ток, вода, газ, парно, като предлагат техни хора да участват в обществения съвет към ДКВР. Освен това синдикатите предлагат засилване на ролята на КЗК за разбиване на монополите и картелите.

Относно данъчната политика синдикатите предлагат, да се въведат елементи на прогресивно подоходно облагане. Те са за отмяна на плоския данък, като първата стъпка трябва да бъде необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. КНСБ поддържа предложението за данък за финансовите транзакции, за което се говори от една година, защото този данък укрепва финансовата дисциплина и в същото време насочва приходи в бюджета.

За приватизацията и концесиите

Синдикатите заявяват, че не са противник на приватизацията, но държат тя да е съобразена с националната сигурност и да бъде извършена в точния момент. Според тях не трябва да се допуска продажба на държавни фирми на ниски цени. При приватизация и концесиониране е важно и договарянето на добри социални клаузи, които да позволят запазването на заетостта и доходите на работещите, посочи Николай Ненков.

За сивата икономика

КНСБ апелира за безкомпромисна борба със сивата икономика, чиито дял вместо да намалява, продължава да се поддържа по различни данни между 20 и 40 процента. Според тях сериозно трябва да се наказват явления, като работа без договор или с договор със скрити клаузи, заплащане на минималната работна заплата, нередовно изплащане на трудови възнаграждения, укриване на осигуровки, удължено работно време без заплащане, вредни условия на труд. Освен това трябва да се вземат мерки в икономически аспект, като отчитане на по-ниски обороти, неиздаване на финансови документи, нелегитимен внос, укриване на мита, акцизи и данъци, източване на ДДС и т.н.

За бизнеса, доходите и безработицата

КНСБ настоява за облекчение на лицензионните и ограничителни режими за българския бизнес. В същото време синдикатите са особено загрижени за безработицата и заетостта. За пазара на труда е важно най-сетне да се въведе интегрираната електронна система, която да дава информация за търсене и предлагане на работна сила в страната, което е ангажимент на Министерството на труда и социалната политика, отбеляза синдикалистът.

Според синдиката необходимо е да се създадат условия за по-бързо разрешаване на трудовите спорове, тъй като в момента целият процес отнема между 2 и 3 години. КНСБ отново потвърждава виждането си за криминализиране на неплащането на осигурителни вноски, като става въпрос за умишлено неплащане, а не в случаите, в които поради кризата или други фактори работодателят не е в състояние да ги плаща, каза Ненков.