Делът на спестяванията на френските домакинства миналата година е нараснал до 16,8 процента, достигайки рекордно равнище от 1983 година, в резултат на растежа от 1,7 на сто миналата година, показват данни на Националния статистически институт (Insee), цитирани от Франс прес и БТА. За цялата 2011 година делът на спестяванията е нараснал с 0,7 на сто спрямо предходната година. При все това към края на годината е отчетен спад от 17 до 16,8 процента.

През четвъртото тримесечие потреблението на домакинствата като стойност е нараснало по-бързо, отколкото брутните разполагаеми доходи (заплати плюс социални добавки минус задължителни вноски). Така че домакинствата са били принудени малко да намалят спестяванията си, за да консумират.

Растежът на френската икономика през четвъртото тримесечие е достигнал 0,2 на сто и 1,7 на сто за цялата изминала година спрямо 2010 година, според новите данни на института, потвърждаващи предварителните изчисления. Като цяло вътрешното търсене е допринесло положително за растежа през последното тримесечие, както и през цялата изминала година. Външната търговия от своя страна е имала положителен принос в края на годината: износът е нараснал със същия темп, както през третото тримесечие (+1,2 на сто), а вносът се е свил с 1 на сто след увеличението от 0,6 процента. За цялата година външнотърговското салдо остава отрицателно, което е едно от слабите места на френската икономика.