Доходност на средствата от Сребърния фонд има и тя е над 200 млн. лв. Парите за тези години се съхраняват на нискорисков депозит в БНБ, но чрез операциите на централната банка те се увеличават. Причината обаче средствата на фонда да не се увеличават е, че тези пари не се капитализират в Сребърния фонд, отиват в държавния бюджет, като част от средствата, които БНБ внася в бюджета. Това заяви Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК) пред телевизия България он ер, цитиран от "Фокус".

Същото потвърди и подуправителят на БНБ Димитър Костов в интервю за "Труд" преди дни. Според него за последните 3 кризисни години БНБ е внесла в държавния бюджет 950 млн. лв. от управление на фискалния резерв. От тях 85 млн. лв. са от управление на Сребърния фонд.

Относно вчерашното заседание на тристранния съвет, Бранков обясни, че се е получило сближаване на позициите, а съветът подкрепя предложението само 30% от средствата във фонда да може да се инвестират в ДЦК, а не 70%, както беше предложено от Министерство на финансите. Ако беше прието предложението 70% от парите да се инвестират, това щеше да доведе до практически намаляване на валутното обезпечение, на валутния борд и до намаляване на валутната маса в обръщение, обясни Бранков. Той допълни, че това е щяло да доведе до финансови рестрикции, до намаление на заплатите на работниците, както и на работните места.
Вчера сутринта министър Дянков обяви, че предлага 70% от парите в Сребърния фонд да могат да се влагат в ДЦК, като правителството ще ползва 30% за плащане на дълга. За останалата част от дълга ще бъдат емитирани еврооблигации.

По думите му обаче трябва да се промени моделът на управление на фонда. Трябва да има представител на пенсионерските организации, който да следи инвестиционната политика и начина на управление на средствата. Той уточни, че това, което предстои, е допълнителна доработка на закона, дебат в съответните ресорни комисии, който да доведе до баланс. Прогнозата му е, че при сегашния сценарий през 2028 година фондът едва ли ще разполага с много средства, за да се компенсира нарастване на пенсии, дори и за по-ограничен период.
Вчера стана ясно, че Сребърният фонд ще започне да плаща пенсии през 2028 година, а не през 2018-та, каквото беше първоначалното намерение.