Това съобщи пресцентърът на работодателската организация, цитиран от БТА. "Таксата от 4 процента върху цената на исковете по Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) е сериозна пречка пред малкия и среден бизнес да получи защита на интересите си по съдебен ред", се казва в писмо на ръководството на БСК до министъра на правосъдието Диана Ковачева, разпространено от пресцентъра на камарата.

По тази причина БСК предлага да бъде направена промяна в Тарифата за таксите, събирани от съдилищата, като при пропорционалните такси от 4 процента върху цената на иска се предвиди разумен според камарата, поносим за ищеца максимален размер, платим при започване на съдебното производство, а при финализирането му разликата до пълния размер от 4 процента да бъде внасяна от страната, загубила делото и осъдена да плати разноските по него.

В Тарифата за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК (обн. ДВ 22/2008г.), е предвидена такса от 4 процента върху цената на иска, но не по-малка от 50 лева, а горна граница на таксата не е определена. Изискването е таксата да бъде платена в пълен размер при подаване на исковата молба. В писмото си БСК подчертава, че чрез тази такса се ограничава достъпът до правосъдие на търговците, особено в случаите, когато претендират парични вземания на висока стойност.

Експертите на камарата припомнят, че нарастването на междуфирмената задлъжнялост през последните години обуславя необходимостта от търсене на неиздължените суми по търговски сделки чрез съдебни процедури. Високата съдебна такса при предявяване на иск за присъждане на вземания е допълнителен фактор, генериращ междуфирмена задлъжнялост.