Целите на финансовото оздравяване противоречат на състоянието на реалната икономика на Гърция. Това заяви днес пред медиите министърът на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от БТА, след среща с ръководителя на специалната група на ЕС за Гърция Хорст Райхенбах и еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан.
За отстраняване на това противоречие трябва да се синхронизира изпълнението на програмата за стабилизиране на финансите с плановете за структурни и инвестиционни проекти, отбеляза Венизелос. Срещата, в която са участвали и други представители на ЕС и специалната група, е била насочена най-вече към програмите за държавни инвестиции, структурни реформи и приватизация. Страната има нужда от инвестиции, които да подпомогнат възстановяването на икономиката, допълни министърът, цитиран от ДПА.
"Гръцката икономика не може да бъде подкрепена без да се повишат нивата на ликвидните средства, без пари на пазара, и ако банковата система на Гърция не е напълно стабилизирана", посочи Венизелос. Вчера започнаха преговорите с представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за разработване на подробностите по втория спасителен пакет за Атина на стойност 130 млрд. евро (174 млрд. долара), припомня ДПА.