Новото италианско правителство на Марио Монти ще представи днес пред парламента пакет от мерки за укрепване на държавните финанси, подпомагане на икономическия растеж и предотвратяване на тежка дългова криза, които одобри вчера на заседание, предаде Ройтерс, цитиранa от БТА. Пакетът от мерки цели да гарантира, че Италия ще успее да постигне балансиран бюджет през 2013 година въпреки вероятността от рязко забавяне на икономиката и бързо нарастване на лихвите по държавните облигации. Очаква се Италия да реформира сектори като пенсионната система и професионалните услуги.
Някои от мерките на правителството на Марио Монти.

Данъци
Въвежда се отново местният жилищен данък, който бе премахнат от предишното правителство на Силвио Берлускони (3,5 милиарда евро годишно). Възможно е да бъде приет данък върху частните активи. Повишават се ставките по данък добавена стойност, които в момента са 4 процента, 10 процента и 21 процента.

Продажба на активи
Монти ще изпълни обещанието на Берлускони да събере 5 милиарда евро годишно от продажбата на държавна недвижима собственост. Очаква се правителството да разпореди продажбата на дялове в някои комунални предприятия, контролирани от местните власти.

Орязване на разходите за здравеопазване
Съкращаване на срока с една година за намаляването на бюджета за националните здравни услуги, което бе планирано за 2013 и 2014 година. Това ще намали разходите с 2,5 милиарда евро през 2012 година и с 5 милиарда евро от 2031 година.

Пенсии
Мерките ще реформират и в крайна сметка ще премахнат т. нар. пенсии за прослужени години, които се изчисляват въз основа на осигурителния стаж и достигната възраст. Минималната възраст за този вид пенсии ще бъде повишена, като се коригира формулата за получаване на тази пенсия. Сега работещите могат да се пенсионират след 40 години осигурителен стаж без значение на каква възраст са или ако достигнатата определена възраст плюс броя години, в които е внасяна осигурителна вноска, дават сбор равен на 96. Минималната възраст за получаване на пенсия за прослужени години се очаква да бъде 63 години, като ще има финансови стимули за оставане на работа до 68 или 70 години. Възрастта за стандартната пенсия, при която не се отчита стажът, може да бъде повишена до 66 години или 67 години от сегашните 65 години.

Ограничения при трансакциите
Забрана за трансакции в пари в брой над 500 евро, за да се избегне укриването на данъци.

Либерализация
Разхлабване на сегашните правила на изискванията за постъпване или минимални тарифи при професии като адвокати и архитекти.

Пазар на труда
Монти заяви, че изключителен приоритет на правителството му е реформирането и децентрализирането на "двойния" пазар на труда в Италия, поделен между работници с гарантирана защита и нарастващия брой на работниците на краткосрочни договори с много малко права. Една популярна мярка, която вече бе обещана от министърът на труда, социалната политика и равните възможности Елза Форнеро е въвеждането на минимална заплата.

Двата най-големи умерени италиански синдиката - Италианска конфедерация на профсъюзите на трудещите се - (Cisl) и Италианският съюз на труда (Unil) решиха да призоват симпатизантите си на двучасова стачка в понеделник, 12 декември, в знак на протест срещу плана за строги икономии. Новината за този протест, който все пак остава символичен, от двата синдиката подчертава недоволството им, след като те проявяваха сдържаност през последните години и винаги са отказвали да се присъединяват към общите стачки на най-големия синдикат в Италия - Обща италианска конфедерация на труда, която има изявени левичарски позиции, отбелязва АФП.
.