Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията се противопоставиха на Националния план за борба с коронавируса, предвиден при следваща вълна на заразата.

От брашна поискаха оставката на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заради това, че заплашва със затваряне заведенията.

Планът, представен наскоро, наистина предвижда подобна мярка, но само в населени места, попаднали в тъмночервена зона (общо 4 са групите в зависимост от броя на заразените на 14-дневна заболеваемост на 100 000 и броя на заетите болнични легла). За попадналите в най-тежката ситуация се предвижда почти пълен локдаун, при който остават да работят само  хранителни магазини, аптеки, банки и други магазини за стоки от първа необходимост.

В декларацията си от СЗБ и БАЗ наричат плана безумен, "който предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, ресторанти и нощни заведения".

Те отбелязват, че 12 седмици, след като в България отвориха нощните заведения (първи в Европа), заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението!".

Представеният от служебния министър Кацаров "план" е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора Отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвърлят върху заетите стотици хиляди в нашия бранш, посочват от асоциацията на заведенията.

В декларацията се изтъква, че изборът на всеки човек да се ваксинира или не, "безспорно е личен, но липсата на разяснителна кампания, стимули за ваксинация и като цяло държавна политика за достигане високи нива на ваксинационно покритие, прави този личен избор труден за повечето български граждани".

Браншът поставя остро въпроса за здравния пропуск (макар да не използва каквото и да е понятие за него). "Недоумение в плана буди и изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% ваксиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което пак е дискриминация спрямо заведенията - кафенета, ресторанти и нощни клубове."

От сектора на заведенията за хранене и забавление питат "не би ли следвало всички обекти с обществено предназначение да бъдат подложени на същите рестрикции и задължения за ваксиниране?". И продължават: "Личен ли е изборът на работещите в нашия сектор или държавата, в лицето на служебния здравен министър, да оставя на хората, работещи в бранша ни избора дали да се преквалифицират в друг бранш или да се ваксинират???."

От Асоциацията смятат, че техният бранш се използва за "зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация".

В заключение, както и друг път са правили, от бранша настояват за равно третиране на всички сектори на българската икономика - правилата да важат за всички.