Правителството на Украйна стартира вчера гаранционен фонд от 16,6 милиарда гривни (592 млн. долара), който да способства за продължаването на самолетните полети през украинското въздушно пространство, предаде Ройтерс.

Съобщението направи в социална мрежа премиерът Денис Шмигал, според когото фондът цели да гарантира безопасността на полетите в интерес на застрахователни и лизингови компании.

"Това решение ще стабилизира положението на пазара за транспортиране на пътници по въздуха и ще гарантира завръщането в Украйна на наши граждани, които понастоящем са в чужбина", поясни Шмигал.

Украинското министерство на инфраструктурата заяви вчера, че въздушното пространство на Украйна е отворено, но призна, че някои авиокомпании имат трудности, защото застрахователните компании не искат да сключват застраховки за полети над Украйна,

ДПА припомни, че вчера самолет на превозвача "SkyUp" по курс от остров Мадейра за Киев се е приземил в Молдова. Разпореждането е дошло от чуждестранна лизингова компания във връзка със заплахата от война с Русия. Въпреки опитите на авиокомпанията и желанието на украинските власти да разговарят с лизингодателя, той категорично е отказал да промени позицията си и пътниците - 175 души, са били прехвърлени от Кишинев в Киев с друг вид транспорт.

В събота нидерландската авиокомпания КЛМ прекрати полетите си от и до Украйна. През 2014 година самолет на Малайзийските авиолинии, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален с ракета над Източна Украйна. Загинаха всички, намиращи се на борда - 283 пътници (от тях 196 нидерландски граждани) и 15-членният екипаж.

От германската "Луфтханза" казаха вчера, че "наблюдават много внимателно" развитието на събитията около Украйна.