Швейцария няма да отстъпи пред чуждестранния натиск да затвори ски курортите за коледните и новогодишните празници, както направиха някои съседи. Това каза днес министърът на здравеопазването Ален Берсе, цитиран от Ройтерс. Той обаче предупреди, че броят на новозаразените в страната продължава да буди безпокойство.

Правителството ще обсъди утре "средния път" в подхода си за борба с пандемията, който остави страната относително отворена и се уповаваше на дисциплинираността на обществото при спазването на хигиенните мерки за спиране на разпространението на Ковид-19.

Този подход доведе до променлив успех, като броят на новозаразените се задържа на устойчиво високи равнища.

Съседите Франция, Италия и Германия ще оставят затворени зимните си курорти. А Австрия ще ги отвори за Коледа, което прави ски ваканциите почти невъзможни.

Швейцария не приема натиск от други страни, каза Берсе пред медиите, след като посети здравни работници в Базел и добави, че Берн поддържа постоянни контакти със съседните държави.

И все пак общественото мнение може да се обърне срещу Швейцария, ако хората възприемат позицията на страната като начин да се възползва от предпазливостта на другите, подчерта той.

Швейцарските здравни власти съобщиха за над 340 00 заразени и и 4747 смъртни случая от началото на епидемията.