Франция ще прави проверки на случаен принцип по границите си с надежда да предотврати гражданите да се заразят с коронавирус, като ходят на ски в страни, където ски курортите работят. Това заяви днес френският премиер Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

Целта е да не се допусне френски граждани да се заразят. Това ще стане като бъдат въведени проверки на случаен принцип на границите, каза Кастекс пред телевизия Бе Еф Ем.

Между алпийските държави се води спор дали зимните курортите трябва да бъдат затворени, за да се предотврати разпространението на коронавируса сред туристите. Германия, Италия, Франция настояват курортите да заработят чак след Нова година - от 10 януари например, докато Австрия, Швейцария, Испания не искат изобщо да затварят. Проблемът естествено не е само до удоволствието от ските за туристите, а до хилядите застрашени работни места и загубите за бизнеса и курортите.

За голямо разочарование на мениджърите на френските ски курорти, ски лифтовете във Франция няма да работят. Планинските курорти в страната ще бъдат отворени по време на празниците, но ски съоръженията ще бъдат затворени.

Ако има държави, които държат курортите отворени, ще има контрол, за да разубедим французите и да не се създава ситуация на дисбаланс с курортите във Франция, обясни вчера президентът Еманюел Макрон пред журналисти, след среща с белгийския премиер Александер де Кро.

Ще вземем ограничителни и възпиращи мерки, които ще бъдат прецизирани през следващите дни заедно с правителството, уточни държавният глава. Някои от мерките обяви днес премиерът Кастекс.

Белгийският премиер също отчете необходимостта от солидарност между европейските държави по този въпрос и предупреди, че на белгийските граници ще се извършва контрол за белгийци, тръгнали на почивка в чужбина.

Белгийците са запалени по ските нация, но нямат свои зимни курорти и посещават главно френските и австрийските ски центрове.

Курортите са места, където се смесват много хора и в които се стъмва в 17 часа. Нощувките са за по няколко дни. Знаем, че по този начин се заразяваме и затова се опитваме да го избягваме, за да не отидат напразно всички усилия, които полагаме, отбеляза Макрон.

Президентът каза, че при отварянето на курортите по време на коледната ваканция е нужна европейска координация, защото за момента държавите не са възприели единна позиция.

Заедно с Германия и вероятно Италия искаме да убедим партньорите ни като Швейцария и Испания да не отварят широко вратите на курортите, каза Макрон.

Правителството във Франция обяви поредица от помощи, включително компенсации за ски лифтовете, които през декември ще са затворени, както и схема за частична безработица за хиляди сезонни работници, които работят там (ски учители, служители на лифтовете, сервитьори в барове и ресторанти).

Министърът на промишлеността, търговията и туризма на Испания Рейес Марото отбеляза, че това е дискусия, която започна в Съвета на Европа. С протоколите за сигурност и мерките, които взехме, изисквайки PCR тест от всички посетители от чужбина, гарантираме, че Испания е безопасно място, каза тя пред местно радио преди няколко дни. По думите й позицията на Испания е, че ски курортите трябва да останат отворени при спазване на мерките за безопасност.

Подобно на Швейцария, Андора не е подвластна на решенията (и евентуалната координация) в ЕС и по всяка вероятност ще отвори своите ски съоръжения, макар да е посещавана почти изцяло от испански и френски туристи.

Гернот Блюмел, министър на финансите на Австрия, поиска от ЕС да поеме загубите от евентуалното затваряне на ски курортите до средата на януари. Изчисленията сочат, че те ще възлязат на около два милиарда евро.

Преждевременното приключване на зимен сезон 2019/2020 в средата на март предизвика намаляване на нощувките с 18 процента в сравнение с предишния сезон, каза Блюмел. Дори ски курортите да отворят само за австрийски туристи, това ще е свързано с големи загуби. Консултантска група е изчислила, че в такъв случай загубите ще възлязат на 45 процента, което е загуба на оборот от около един милиард евро.

Може ли ЕС да се намеси

ЕС не може да затвори ски районите, подчерта пред австрийски медии специалистът по европейско право Валтер Обвексер, той може да подкрепя и координира въпроси на здравеопазването на държавите членки, без да създава правила. Искането за финансово обезщетяване няма нито прецедент, нито юридическа основа. ЕС обаче не се нуждае от юридическо основание, за да плати суми за обезщетение.

Държавите членки могат да се споразумеят да подкрепят финансово държавите със ски туризъм, които се лишават от сезона, за да бъде запазено здравето на хората. Открит остава въпросът дали ще бъде постигнат консенсус.

Фондът за възстановяване, дотиран със 750 милиарда евро, може да бъде използван за изплащане на обезщетения на затворените ски курорти. Средствата в него са предназначени за дигитализация, опазване на околната среда и икономически растеж. ЕС обаче има различни фондове, от които може да бъдат разпределени суми, подчертава Обвехер. Европейският бюджет и възстановителният фонд обаче все още не са приети, тъй като Унгария и Полша наложиха вето и докато не бъде приет новият бюджет, ЕС трябва да се справя месец след месец с една дванайсета от стария, което би затруднило бързото изплащане на помощни средства за засегнатите ски райони, коментира специалистът.