Сибирски ски курорт се надява този сезон да замени Алпите като предпочитана от руснаците зимна дестинация, тъй като пътуванията до много страни са забранени заради пандемията от Ковид-19, информира Ройтерс.

Ски курортът Шерегеш, в Кемеровска област, на около 3225 километра източно от Москва, откри сезона по-рано този месец, като предпазните маски са задължителни на всички лифтове.

Много европейски ски курорти са принудени да отложат откриването на сезона, тъй като втората вълна от коронавируса накара някои страни да въведат отново рестрикции и дори изключително строги и всеобхватни ограничителни мерки.

Тъй като им е забранено да пътуват до повечето чуждестранни дестинации, с изключение на страни като Турция, Великобритания и Танзания, руснаците се обръщат към местни курорти като Шерегеш.

Въпреки големия наплив на туристи през лятото, не позволихме заразата да се разпространи в нашите ски курорти, каза Антон Пятовски, министър на туризма на Кемеровска област.

Освен че ще трябва да носят маски на лифтовете, туристите няма да могат да наемат каски и ски маски в курорта, за да не се допуска разпространение на заразата, допълни Пятовски.

Актьорът Александър Носик, който присъства на откриването на сезона, коментира, че вижда потенциал в конкурирането на Шерегеш с известните алпийски и американски ски курорти.

На местна почва основен конкурент е Сочи, който е по-лесно достъпен за посетителите от Москва и Санкт Петербург и е по-топъл.