Физическите потоци руски газ през най-големия маршрут за Европа - "Северен поток-1" - за Германия се възобновиха в четвъртък след 10-дневно прекъсване, в същото време преносът на изток през тръбопровода Ямал-Европа от Германия към Полша се увеличиха, показват данните на операторите, на които се позова Ройтерс.

Европа беше на ръба заради голямата въпросителна - рестартирането на газопровода "Северен поток-1" от четвъртък, 21 юли, след приключването на срока за годишната планова поддръжка, която започна на 11 юли.

Тръбопроводът транспортира повече от 1/3 от износа на руски газ за Европейския съюз.

Потоците в четвъртък отново бяха с 40% капацитет (30% според шефа на германския енергиен регулатор), показват данните на компанията оператор Nord Stream.

На уебсайта на фирмата, физическите потоци между 6 и 7 ч. сутринта местно време (7-8 ч. българско) бяха 29 289 682 kWh/h срещу нула преди това.

Европа очакваше завръщането на газовите доставки от Русия на фона на опасенията, че Москва ще реши да държи крановете почти затворени, което би предизвикало енергийна криза. Германия обвини Кремъл, че използва енергията като оръжие.

Президентът на Федералната мрежова агенция на Германия Клаус Мюлер каза в Twitter, че тръбопроводът работи с около 30% от капацитета си и че това количество е гарантирано за два часа. Мюлер добави, че не е обичайна практика скоростта на подаване да се променя в рамките на един ден, съобщи DW.

"Москва не се стеснява да използва доставките на зърно и енергия като оръжие. Трябва да бъдем решителни в защита на интересите си", каза германският канцлер Олаф Шолц пред репортери по-рано тази седмица.

Към сряда резервите на газ в Германия са били около 65%, според официални оценки.

Германия продължава да зависи от волята на Русия, заяви също така шефът на германския енергиен регулатор Клаус Мюлер, цитиран от ДПА и БТА.

"Оставени сме на милостта на Русия, тъй като в момента те решават колко газ да пуснат по "Северен поток-1", каза шефът на регулатора за ДПА.

"Най-лошият сценарий не се случи, но не мога да каже, че всичко е наред", посочи Мюлер, припомняйки скорошната заплаха, отправена от руския президент Владимир Путин, че газовите доставки могат да бъдат ограничени до 20 на сто от капацитета на тръбата.

Кремъл заяви в четвъртък, че всички трудности с доставките на руски природен газ за Европа са причинени от ограниченията на Запада.

Междувременно изходните потоци в измервателната точка Mallnow на германската граница възлизат на 3 911 076 kWh/h в четвъртък, спрямо около 3 000 000 kWh/h предишния ден, показват данни от оператора на тръбопровода Gascade.

Номинациите за руски газови потоци в Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капушани са около 36,9 милиона кубични метра на ден, непроменени спрямо предходния ден, показват данни на украинския оператор на преносна система. ("Номинация за газ" означава известие или потвърждение, че определено количество природен газ трябва да бъде доставено или получено в точката за доставка или на алтернативна такава.)

"Газпром" заяви, че доставката му на газ за Европа през Украйна през входната точка на компресорна станция Суджа се оценяват на 42,2 млн. м3 в четвъртък спрямо 40,1 млн. м3 ден по-рано.

Заявлението за доставка на газ през входната точка Сохрановка беше отхвърлено от Украйна, съобщи "Газпром".

Австрийската енергийна компания OMV обяви, че страната ще получи днес около половината от договорения газ от Русия. През  последните дни Австрия получаваше едва една трета от поръчаните от Русия количества газ, въпреки че принципно газът за страната се пренася през Украйна, а не през "Северен поток" по дъното на Балтийско море.

Италианската енергийна корпорация Eni съобщи, че "Газпром" се е ангажирал да увеличи дневните доставки на природен газ за Италия. "Газпром" планира да достави 36 милиона кубични метра газ днес, по информация на "Ени". Италианската компания уточнява, че през последните дни руският енергиен гигант е доставял в Италия средно по 21 милиона кубични метра газ дневно.

Преди началото на руската военна агресия в Украйна близо 40 процента от вноса на природен газ в Италия се осъществяваше от Русия. След избухването на войната италианското правителство реши да намали зависимостта на страната от руските газови доставки и подписа договори за внос на синьо гориво от други страни, отбелязва ДПА.

Отговорът на Кремъл

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия остава "много важна и незаменима част от европейската енергийна сигурност", цитира го Ройтерс.

На фона на опасенията в Европа, че Русия може допълнително да ограничи доставките на газ за континента, Песков се позова на предишни коментари на Путин, че "Газпром" винаги е изпълнявал задълженията си към клиентите и ще продължи да го прави.

Той отхвърли обвиненията на някои западни политици, включително председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Русия използва енергийни доставки, за да "изнудва" Европа.

Цените паднаха

Цената на газа в Европа по време на днешната търговия на фондовата борса се понижи с 4,8 процента на фона на възобновяването на доставките по Северен поток след приключване на ремонта. Това показват данните от лондонската борса ICE. В началото на деня дори понижението беше с 6,5 на сто.

Цената на августовските фючърси в хъба TTF в Нидерландия към 9:30 часа българско време падна до 147,50 евро за мегаватчас или малко над 1500 долара за 1000 куб. метра. В 9:01 часа дори беше 145 евро за мегаватчас или 1480 долара за 100 куб. метра. Борсата затвори снощи на цена от 155,39 евро за мегаватчас или 1580 долара за 1000 куб. метра.