Германското правителство подготвя план за по-широко използване на въглищните електроцентрали в страната на фона на опасенията за възможно спиране на вноса на газ от Русия. Това съобщиха днес правителствени източници пред ДПА, като съответната наредба ще бъде одобрена от кабинета в сряда. Двете камари на парламента - Бундестага и Бундесрата вече са приели законови изменения в този смисъл.

Използването на въглищните електроцентрали за генериране на електричество ще позволи да се спести газ и да се складира по-голямо количество за студения период.

"Такава перспектива горчи, но в тази ситуация е просто необходимо да се намали потреблението на газ", каза още на 20 юни федералният министър на икономиката Роберт Хабек. А Свободните демократи пък предложиха завръщане към фракинга.

По тръбопровода "Северен поток-1" през Балтийско море от днес не постъпва газ заради началото на 10-дневна планова поддръжка. Голямото опасение е, че Русия няма да отвори отново кранчето след края на рехабилитацията.

Според източниците новите регулации засягат електроцентралите, работещи с твърдо гориво, които бяха обект на забрана, влизаща в сила през 2022 г. и 2023 г. като част от плана за постепенен отказ от въглища.

Операторите им трябва да гарантират, че заводите са отново в техническа изправност до степен, която ще им позволи да работят постоянно на пазара на електроенергия, сочи наредбата. Направените разходи ще бъдат възстановени.

Всъщност че се готви да пали отново въглищни централи федералното правителство обяви още на 20 юни, когато спадът на доставките на газ от Русия вече се усещаше сериозно. Тогава министерството на икономиката заяви, че "за да се намали потреблението на газ, трябва да се използва по-малко газ за генериране на електроенергия". "Вместо това ще трябва да се използват повече електроцентрали, работещи с въглища." И последва "горчивата" констатация на министър Хабек.

Коалиционното правителство си постави за цел Германия да спре използването на въглища за производство на електроенергия до 2030 г. И въпреки засилващите се опасения от прекъсване на руските газови доставки, Федералното правителство заяви, че Германия не се отказва от решението си постепенно да премахне използването на въглищата в посочения срок.

В страната се дискутира и призива на третата страна в правителствената коалиция, неолибералните Свободни демократи, които призоваха да се преразгледа забраната от 2017 г. за неконвенционален фракинг на фона на проблемите с газовите доставки.

"Северен поток" пренася 55 милиарда куб. м газ годишно към Германия. През миналата година Германия потреби 100 милиарда куб. м природен газ. Транзитът на руски газ през Полша е напълно спрял, а този през Украйна е ограничен поради войната.

Половината от домакинствата в Германия разчитат на газ за отопление от октомври до март и ако след профилактиката доставките не бъдат възобновени, страната няма да успее да напълни газохранилищата си преди началото на зимата. Те биха могли да задоволят потреблението за около 2 месеца и половина, но засега са пълни само на 64,6 на сто при цел от 80 на сто до 1 октомври.

Същевременно глобалните газови пазари не предлагат много алтернативи, а цените продължават да растат.