Европейската комисия подписа днес меморандум за разбирателство с Азербайджан, който предвижда удвояване на доставките на азерски природен газ до поне 20 милиарда кубични метра газ годишно през периода до 2027 г., съобщи Ройтерс.

"Днес, с този нов меморандум за разбирателство, ние отваряме нова глава в нашите отношения с Азербайджан, който е наш основен партньор в усилията ни да се откажем от руските енергийни доставки", заяви в Баку председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз, който наложи санкции на Русия заради инвазията в Украйна, възнамерява да спре използването на руски изкопаеми горива до 2027 г.

Азербайджан вече увеличава доставките на природен газ за страните от ЕС. Очаква се тази година те да се повишат до 12 милиарда куб. метра при 8,1 куб. метра газ през 2021 г., съобщиха от ЕК.

Предвижда се насърчаване разширяването на инфраструктурата, за да се увеличат доставките до Европа, като се добавя, че подобни инвестиции трябва да осигурят пренос и на нисковъглеродни газове в бъдеще (водород). 

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна търговски доставки на газ в Европа през Трансадриатическия тръбопровод, който е част от Южния газов коридор (ЮГК). Предвиждаше се за 25 години азиатската страна да изнася годишно над 10 милиарда кубични метра газ за европейския пазар. С новото споразумение количествата се увеличават.

ЮГК е дълъг 3500 км и минава от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания. Той представлява интегрирана система от тръбопроводи, включваща още Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод.

Пропускателната му способност е 16 милиарда кубични метра, а основен източник - находището Шах Дениз с резерви от 1,2 трилиона кубични метра газ.

Един от газопроводите от общоевропейско значение вече бе открит официално на 8 юли - газовата връзка IGB между Гърция и България.

По този повод енергийният министър на Азербайджан Парвиз Шахбазов каза от мястото на събитието, че тази връзка ще даде възможност природните ресурси на страната му да покрият нуждите на България и да се засили диверсификацията на Европа и нейната енергийна сигурност.