Руският президент Владимир Путин каза в сряда, че капацитетът на газопровода "Северен поток" 1, главният маршрут за доставка на руски газ за Европа, може да бъде допълнително намален поради бавния напредък в поддръжката на съоръженията, съобщи Ройтерс.

Президентът изтъкна, че "Газпром" не е виновен за проблемите с преноса към Европа, но въпреки тях, ще изпълни задълженията си.

"Северен поток" 1, който минава по дъното на Балтийско море до Германия, е в центъра на вниманието, откакто Русия изпрати войски в Украйна на 24 февруари в това, което Москва описва като "специална военна операция".

Газопроводът е извън строя за годишен планов ремонт от 11 до 21 юли. Ройтерс се позова на свои източници, според които се очаква "Северен поток" да възобнови преноса на газ, както е предвидено, но с намален капацитет

Говорейки пред репортери след посещението си в Техеран, Путин каза, че има пет газови помпени агрегата, управлявани от Siemens Energy в "Северен поток" 1, докато още един не работи поради "разпадане на вътрешната облицовка".

"Там има две работещи машини, те изпомпват 60 милиона кубически метра на ден... Ако едната не бъде върната, ще има една, която е с капацитет 30 милиона кубически метра. "Газпром" има ли нещо общо с това?", запита Путин, добавяйки, че още една от газовите турбини трябва да бъде изпратена за поддръжка на 26 юли.

"Северен поток" 1 има капацитет за изпомпване на повече от 55 милиарда кубически метра (bcm) годишно към Европейския съюз, който миналата година е внесъл около 140 млрд. куб. метра газ от Русия през тръбопроводи.


Контролираният от Кремъл енергиен гигант "Газпром" намали износа по маршрута до 40% от капацитета му миналия месец, аргументирайки се със закъснение при връщането на турбина, обслужвана от Siemens Energy в Канада. Отава първоначално забрани връщането на оборудването, позовавайки се на санкциите.

Вестник "Комерсант" съобщи в понеделник, цитирайки източници, запознати със ситуацията, че Канада в крайна сметка е изпратила турбината, необходима на "Северен поток" 1, в Германия със самолет на 17 юли след приключване на ремонтните дейности. 

Путин каза още, че "Газпром" не е виновен за намаляването на капацитета за транзит на газ, включително затварянето на един от маршрутите през Украйна за Европа от страна на Киев. Той добави, че компанията е готова да изпълни задълженията си по износа на газ.

Путин отбеляза, че Русия би могла да пусне в експлоатация завършения неотдавна "Северен поток" 2, но само с половината от планирания му капацитет, тъй като останалите количества газ се използват за вътрешни нужди.

Руският президент също така предупреди Запада, че планът за ценови таван на руския петрол като част от санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна ще дестабилизира световния петролен пазар и ще доведе до скок на цените.

"Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият - повиване на цените. Цените ще скочат до небето", заяви Путин, цитиран от Асошиейтед прес.