Европейската комисия предложи въвеждането на задължителни цели за пестене на газ за всички страни членки в Европейския съюз, ако проблемите с доставките се влошат и се стигне до извънредна ситуация. Това пише в най-новия кризисен план на Комисията за предстоящия зимен сезон, представен от председателя й Урсула фон дер Лайен, предадоха световните агенции.

"Трябва да се подготвим за потенциално прекъсване изцяло на руския газ, и това е вероятен сценарий", заяви фон дер Лайен на пресконференцията в Брюксел.

Само часове по-рано президентът на Русия Владимир Путин предупреди, че руските доставки, изпращани през най-големия тръбопровод за Европа, "Северен поток" 1, са изложени на риск от допълнително намаляване.

Ден преди планираното приключване на ремонта на "Северен поток" 1 - четвъртък, 21 юли, ЕК призова европейските страни доброволно да намалят потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15 на сто спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години.

Целта е всяко пълно спиране на доставките на природен газ от Русия за ЕС да не засегне сериозно индустрията и да обрече на студ домовете през зимата.

В случай на извънредна ситуация с газовите доставки в Общността, ЕК планира да наложи задължителните цели за пестене на синьото гориво, ако доброволните мерки се окажат недостатъчни.

Предстои държавите от ЕС да разгледат плана на комисията. За приемане на предложението е необходимо квалифицирано мнозинство от 15 членки на Евросъюза, или от страни, представляващи поне 65 на сто от населението на му.

Как се стигна до това решение

Доставките по "Северен поток" 1, по който се пренася повече от една трета от руския газ за ЕС, трябва по план да бъдат възобновени в четвъртък, 21 юли, след 10-дневно спиране за годишен ремонт.

Основните газови маршрути в Европа

Снимка: AP/БТА

Представители на ЕС заявиха по-рано, че целта на ЕК е потреблението на газ да се свие с 10%-15%, като конкретният план трябва да бъде одобрен от Европейския съвет. Според тях жизненоважно е да се действа сега, вместо да се чака какво ли ще се случи с доставките през "Северен поток" 1 или по други маршрути. 

"Вероятно е да се стигне до пълно прекъсване (на газовите доставки) и ако не действаме, ще бъдем уязвими, отбеляза един от представителите на ЕС. "Ако чакаме, ще стане по-скъпо и това ще означава, че ще танцуваме по свирката на Русия", цитира изказванията Ройтерс.

Доставките по главния маршрут за Европа бяха намалени още преди временното им прекъсване поради спор за турбина, която се оказа в санкционния списък, а трябваше да се ремонтира в Канада от "Сименс Енерджи". Прекъсванията затрудняват усилията на Европа да запълни хранилищата си преди зимата.

Два руски източника, запознати с плановете за износ на Русия, заявиха, че преносът през "Северен поток" 1 се очаква да бъде рестартиран навреме в четвъртък, след като беше спрян на 11 юли за годишния планов ремонт.

Но те отбелязаха, че обемите ще бъдат под капацитета от 160 милиона кубически метра на ден.