Руският газов гигант "Газпром" обяви, че не може да гарантира правилното функциониране на газопровода "Северен поток-1", предаде Франс прес. Монополистът посочи, че не е в състояние да потвърди, че проблемната турбина, която е изпратена за ремонт в Канада, ще може да бъде инсталирана и да заработи, допълва БТА.

"Газпром не разполага с никакъв документ, позволяващ на "Сименс" (Siemens) да изнесе газотурбинния двигател от Канада", се твърди в изявление на руската компания.

Отава обяви, че е готова да върне турбината в Германия, което беше приветствано от властите в Берлин.

"Газпром" обаче тълкува ситуацията по друг начин и твърди, че "при тези условия не е възможно да се направи обективно заключение за безопасната експлоатация".

Германското министерство на икономиката отказва засега да коментира изявленията на "Газпром", предаде Ройтерс. Говорител на ведомството посочи, че "Сименс" планира възможно най-бързо да върне турбината от Канада и да я инсталира на мястото й.

Правителството на Унгария обяви извънредно положение в сферата на енергетиката

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан обяви извънредно положение в сферата на енергетиката, за да гарантира енергийната сигурност на страната през предстоящата зима. Това обяви днес Гергей Гуяш, началник на кабинета на Орбан.

"Напоследък стана ясно, че е голяма вероятността през есенно-зимния отоплителен период Европа да изпита недостиг на природен газ", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Мерките, които Унгария въвежда от август, включват забрана върху износа на енергийни ресурси. Освен това унгарските власти премахват дългогодишния таван на цените на комуналните услуги за домакинствата, които използват повече енергия от средното потребление за страната.

Планира се добивът на природен газ в Унгария да се увеличи до 2 млрд. куб. метра при 1,5 милиарда в момента.

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто съобщи, че неговата страна е започнала преговори с други държави за закупуване на природен газ.

По силата на дългосрочно споразумение с руската корпорация "Газпром", Унгария получава 3,5 млрд. куб. м газ годишно през България и Сърбия, както и още 1 млрд. куб. м по газопровод от Австрия. Срокът на споразумението е 15 години. Унгария е зависима от вноса на руски газ на около 85 процента, отбелязва Ройтерс.