Канада изпрати в Германия ремонтираната турбина за газопровода "Северен поток" със самолет на 17 юли, съобщи Ройтерс, като цитира вестник "Комерсант". Руското издание на свой ред се позова на източници, запознати със ситуацията.

Така бяха разсеяни съмненията на "Газпром", че Канада ще изпрати турбината в Русия.

Връщането на турбината от Канада в руската компресорна станция "Портовая", ключово съоръжение от "Северен поток" 1, се превърна в крайъгълен камък в задълбочаващата се криза с руските газови доставки за Европа, след като те бяха силно свити за Германия и други европейски потребители.

В момента "Северен поток" 1 е в годишен планов ремонт, който трябва да приключи на 21 юли.

Ще отнеме още от пет до седем дни, докато турбината, обслужвана от Siemens Energy, стигне до Русия, ако няма проблеми с логистиката и митниците, съобщи Комерсант. 

Всекидневникът отбеляза, че турбината ще бъде транспортирана с ферибот от Германия и след това по суша през Хелзинки. Очаква се оборудването да пристигне в Русия около 24 юли, като подготовката за монтажа ще отнеме още три до четири дни, съобщава изданието.

Nord Stream AG, компанията-оператор на тръбопровода, "Газпром" и руското министерство на енергетиката не отговориха веднага на искане за коментар, отбелязва Ройтерс. Siemens Energy също не коментира съобщението.

"Газпром" заяви в събота, че очаква Siemens да изпълни изцяло задълженията си при обслужването на газовите турбини, необходими за надеждната работа на газопровода "Северен поток" и енергийните доставки за Европа. Същевременно руският монополист заяви, че не може да гарантира сигурната работа на критична част от тръбопровода, който минава под Балтийско море до Германия, поради съмнения относно връщането на турбината от Канада.