Испанското правителство няма да нареди на потребителите да ограничат консумацията на газ, заяви министърът на енергетиката Тереса Рибера. Подобно несъгласие с предложенията на ЕК изрази и Португалия.

"Няма да наложим със закон или по друг начин задължителна температура но домовете на хората", каза министърът в интервю за радио "Кадена", цитирана от БТА.

ЕК призова в сряда, 20 юли, европейските страни доброволно да намалят потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15 на сто спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години. В случай на извънредна ситуация с газовите доставки в Общността, ЕК планира да наложи задължителните цели за пестене на синьото гориво, ако доброволните мерки се окажат недостатъчни.

Най-големият в Европа завод за регазификация на втечнен природен газ на "Енегаз" се намира край Барселона

Снимка: AP/БТА

Същия ден министър Рибера обяви, че испанското правителство ще се противопостави на предложението на Европейската комисия за намаляването на потреблението на газ, тъй като Испания не е зависима от руските газови доставки и вече е инвестирала сериозно в газохранилица и инфраструктура за доставка на втечнен природен газ.