Румънски газ за отопляване на Централна Европа и за намаляване на зависимостта от Русия? Идеята не е толкова еретична след откриването в Черно море на големи находища, които съблазняват инвеститорите, а Букурещ възнамерява да извлече големи дивиденти от тях, информира Агенция "Франс прес".

Румъния сред най-бедните страни в ЕС, но предизвиква завист в енергийния сектор с производството си на природен газ, което в момента я прави почти независима от руското синьо гориво, а това е изключение в Източна Европа. Букурещ обаче иска да стигне по-далече и да осребри запасите, които бяха открити в Черно море, за да стане важен играч на пазара.

"Положението на Румъния в района е уникално и ресурсите, с които тя разполага, могат да застрашат това, което се възприема като руски монопол", коментира Марк Бийкъм президент и главен изпълнителен директор на Black Oil Sea & Gas, компания, която е собственост на американската група Carlyle и на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Енергийните гиганти са се задействали: американската ExxonMobil, австрийската OMV и руската Лукойл от години търсят залежи по крайбрежието, след като получиха десетина концесии от румънската държава.

Консултантската компания Deloitte, която се основава на съобщенията за откритите находища досега и на свои собствени анализи, посочи, че 170 милиарда кубични метра газ биха могли да бъдат добити до 2040 година в Черно море. Букурещ залага на 2000 милиарда кубични метра газ.

Тези обеми се равняват на потреблението на Румъния за 15 години или 4 години на Франция. Годишното производство на румънски природен газ, добиван основно от находища на сушата, в момента е 10,5 милиарда кубични метра.

"Обемът на находищата може да превърне Румъния в основен производител на газ в ЕС след Брекзита", заяви Разван Николеску, бизнес - консултант. Сега Великобритания и Холандия, където производството спада, са основните производители на синьо гориво в евросъюза.

За да стане Румъния европейското Елдорадо за синьото гориво обаче, газовите компании трябва да потвърдят плановете си за инвестиции в страната, подчертава Николеску.