Българската петролна и газова асоциация (БПГА) подаде сигнал до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер заради притесненията си относно текстовете от наредбата за регистрацията и отчитането на печалбите.

Според изискванията в наредбата, от 1 октомври тази година върху касовите бележки, издавани от бензиностанциите в страната, трябва да се появи цената "на едро", на която търговците купуват горивото.

Това ще удари върху конкуренцията, обявиха от бранша преди дни по БНР.

БПГА се обръща към еврокомисаря, защото смята подобна информация върху касовите бележки за защитена търговска тайна от европейското законодателство.

Браншът се опасява, че изискванията на наредбата нарушават договора за функционирането на ЕС, както и влизат в противоречие със защитата на търговската информация.

"Това може да доведе и най-вероятно ще доведе до проблеми с конкуренцията на пазара на горива", коментира пред БНР  Светослав Бенчев от Асоциацията.

От друга страна неизпълнението на изискванията ще доведе до имуществени санкции и затваряне на бензиностанции.

По тази причина от Асоциацията очакват от еврокомисар Вестагер да предприеме предвидените в правомощията им мерки, се казва в писмото.