Страните от ОПЕК+ се споразумяха вчера по параметрите на съкращаването на добива на петрол през февруари и март, съобщиха двама източници от ОПЕК, цитирани от ТАСС.

Свиването ще бъде до 7,125 милиона барела дневно, сега то е 7,2 млн. барела дневно.

В същото време Русия и Казахстан ще могат през февруари и март да увеличат производството в съотношение 65 000 и 10 000 барела дневно. Това нарастване ще бъде неутрализирано чрез пропорционално и доброволно свиване на добива на Саудитска Арабия, уточниха източниците на ТАСС.

Групата ОПЕК+ започна заседание чрез видеоконферентна връзка на 4 януари следобед. Ден по-рано генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо предупреди експертите на ОПЕК+ за низходящи рискове, очертаващи се на петролния пазар.

Повечето страни от групата се противопоставиха на плана за увеличаване на добива на петрол от февруари, тъй като меката зима и продължаващите ограничителни мерки срещу коронавируса задушават търсенето. Това посочиха четирима източници, цитирани от Ройтерс.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман посочи, че ОПЕК+ трябва да прояви повишено внимание и предпазливост въпреки цялостния оптимизъм на пазара, тъй като търсенето на горива остава нестабилно, а новият щам на коронавируса е непредсказуем.

Няколко часа преди онлайн срещата си министрите на страните от ОПЕК+ все още имаха разногласия по количествата на добива през февруари, а техническият комитет ден по-рано не даде препоръка.

На 3 декември миналата година членовете на ОПЕК+ се споразумяха да не увеличават добива с 2 милиона барела дневно от януари, а да го направят постепенно, с не повече от 500 000 барела дневно за месец за месец. Освен това те трябва да одобряват всяко следващо увеличение поотделно. Затова министрите от ОПЕК+ ще се събират веднъж месечно през идните месеци, докато обикновено го правят два пъти годишно, припомня ТАСС.