Скоро Германия ще започне да предоставя на своите съюзници в Източна Европа модерни оръжия, в замяна те ще изпратят старите си съветски оръжия в Украйна. Това обяви германският канцлер Олаф Шолц по време на изслушване в Бундестага.

Той обеща, че на Украйна ще бъдат осигурени дългосрочни гаранции за сигурност. Както ще изглеждат те в момента се обсъжда с партньорските държави и с Украйна, подчерта канцлерът.

Германия ще се откаже от русия нефт и газ

Германия се подготвя да се откаже изцяло от руския нефт и природен газ. Страната изгражда необходимата за това инфраструктура. "Това е истинска енергийна сигурност за Германия в интерес на всички нейни граждани", убеден е Шолц.

Той защити санкциите, които Западът наложи на Русия, след като тя нападна Украйна. Според него "Алтернатива за Германия", които определиха санкциите като "безсмислени", са "не само дяснопопулистка партия, но и партията на Русия".

Нови възможности за имиграция в Германия

Германското правителството планира да улесни имиграцията в страната за квалифицираните работници. Новите правила предвиждат високо квалифицирани кадри да получават право да живеят и търсят работа в Германия, дори преди да имат сигурно работно място. От тях ще се възползват тези мъже и жени, които могат да правят "толкова много, че е силно вероятно" бързо да си намерят работа, каза канцлерът. "Ще успеем да запазим просперитета си само ако и в бъдеще осигурим високия брой служители, които имаме днес", допълни той.

По повод големите проблеми на германските летища, свързани с липсата на персонал, Шолц заяви, че планираните от правителството мерки не само ще позволят на индустрията да внася работници от чужбина и да ги наема директно на заплати, определи по колективни договори, но ще включва и "създаване на по-добри условия на труд в този сектор като цяло", каза Шолц.

По време на изслушването на правителството в Бундестага канцлерът Олаф Шолц обясни, че като мярка срещу повишаването на цените двата пакета за облекчение с обем от 30 милиарда евро, които бяха приети досега, "не са достатъчни". Шолц подчерта, че се стреми към широк обществен консенсус относно мерките.

Материалът е публикуван в DW