Германия е изправена пред недостиг на газ, ако руските доставки останат ограничени на сегашните нива. Някои предприятия ще трябва да бъдат затворени, в случай че няма достатъчни количества синьо гориво през зимата, каза в интервю пред сп. "Шпигел" министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Компаниите ще трябва да спрат производството си, да освободят работниците си, веригите за доставки ще се сринат, хората ще задлъжнеят по сметките си за отопление, като цяло хората ще обеднеят", предупреди Хабек. По думите му това е част от стратегията на руския президент Владимир Путин за разделяне на страната.

Това е "най-добрата среда за популизъм, който има за цел да подкопае нашата либерална демокрация отвътре", добави икономическият министър и подчерта, че не трябва да се позволява на плановете на Путин да проработят.

Руската газова компания "Газпром" обяви миналата седмица, че намалява доставките по газопровода "Северен поток 1" по технически причини, заявявайки, че има забавяне в ремонта на компресорни турбини от германската компания Siemens Energy. Въпреки военната интервенция на Русия в Украйна Германия продължава да внася близо 35 на сто от нужния й газ от Русия, въпреки че този дял бе 55 на сто преди февруари.

Преди няколко дни германският канцлер Олаф Шолц изрази увереност, че до няколко месеца страната му може да започне на внася втечнен природен газ (ВПГ) чрез строящия се терминал в околностите на Лубмин, на брега на Балтийско море.

"Нашата цел е да постигнем това, доколкото е възможно, до края на годината или малко след това, за да можем да се снабдяваме с газ бързо и отвсякъде", каза Шолц след среща с регионалното правителство на провинция Мекленбург-Предна Померания, цитиран от Ройтерс на 21 юни.

В интервюто си пред сп. "Шпигел" Хабек изложи перспектива за по-нататъшни облекчения за бизнеса и домакинствата, засегнати от липсата на газ, но предупреди, че няма да е възможно да се поемат всички негативни последици.

Потребителите могат да отчетат удвояване или утрояване на енергийните си разходи, които в някои случаи вече са с 30 до 80 на сто по-високи заради поскъпването от миналата есен, предупреди междувременно Клаус Мюлер, ръководител на германския регулатор "Бундеснецагентур" (Bundesnetzagentur), пред А Ер Де.

Регулаторът е разгледал различни сценарии, каза Мюлер, и повечето от тях "не са добри и означават или твърде малко газ в края на зимата, или изпадане в затруднено положение през есента или зимата".

Германия задейства втора фаза от тристепенния си авариен план за ситуацията с газа в четвъртък, 23 юни. Тя влиза в сила при преценка на правителството, че има висок риск от дългосрочен недостиг на газ в страната.

Снощи Мюлер съобщи пред телевизия Цет Де Еф, че страната му може да издържи два, два и половина месеца в обичаен режим на ползване на газ през зимния сезон, ако германските газохранилища са изцяло запълнени.

Той каза още, че най-голямата европейска икономика се нуждае от допълнителни доставчици и трябва да пести газ.

"Ако съоръженията за съхранение (на газ) в Германия бяха на теория пълни на 100 процента..., бихме могли да се справим изцяло без руски газ", но само за два месеца и половина, след което газохранилищата ще бъдат празни, алармира Мюлер.

По думите му ситуацията с доставките на газ е напрегната, но все още стабилна.

В момента газохранилищата в Германия са запълнени около 57%.