Вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Роберт Хабек поиска от Канада да върне турбината на газопровода "Северен поток 1", чиято доставка бе блокирана заради наложените санкции на Русия, предаде Блумбърг.

"Ще бъда първият, който ще се бори за допълнителен пакет от силни санкции на ЕС, но силните санкции означават, че те трябва да наранят и да навредят повече на Русия и Путин, отколкото на нашата икономика. Затова моля да разберем, че трябва да отнемем това оправдание на Путин", каза Хабек.

Хабек призова турбината да бъде върната, преди да започнат ремонтните дейности по газопровода в понеделник.

Припомняме, че на 14 юни "Газпром" намали доставките на природен газ по "Северен поток" заради несвоевременното връщане на турбините.

По-рано Siemens заяви, че не може да достави газова турбина за "Северен поток" от Канада след ремонт поради санкциите срещу Русия.

Оттогава Русия намали доставките по "Северен поток 1", като се позова на техническата невъзможност да изпомпва повече поради липсата на турбина.

Германия е изправена пред перспективата за режим на енергията през следващите месеци, което може да удари бизнеса и потребителите и да завлече най-голямата икономика в Европа в рецесия. Длъжностни лица предупредиха, че Русия може да затвори "Северен поток" в дългосрочен план след двуседмичния период на ремонт на най-голямата газова връзка на Русия към Европа. Потоците вече бяха намалени с 60% през юни заради проблема с турбините, което възпрепятства усилията на Германия да съхрани достатъчно запаси за зимата.

Вчера канцлерът на Германия Олаф Шолц обвини днес Русия, че използва енергийните доставки като оръжие и заяви, че неговото правителство ще ускори добива на енергия от възобновяеми източници, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В реч пред форум на Германската асоциация за възобновяема енергия той призна, че Германия прекалено дълго е разчитала на енергийни доставки от Русия и че това е било едностранно. Но по думите му днес става ясно, че Русия използва енергията като оръжие и никой не вярва, че намалява доставките на природен газ единствено поради технически причини,.

Шолц каза още, че германското правителство трябва да премине на "турбо предавка" в добива на енергия от възобновяеми източници. "Всяка вятърна турбина, всяка фотоволтаична инсталация, всяка инсталация за биомаса е стъпка по пътя да направим нашите енергийни доставки по-независими и устойчиви, като гарантираме, че те са сигурни и че ще останат достъпни", каза канцлерът на Германия.