Световната търговска организация (СТО) се съгласи с искането на Куала Лумпур да създаде експертна комисия, която да разгледа закона на ЕС, ограничаващ използването на биогорива на основата на палмово масло. Това съобщиха днес малоазийското правителство и източник от търговската организация с централа в Женева, цитирани от Ройтерс.

Според директивата на ЕС за възобновяемата енергия горивата на основата на палмово масло трябва да бъдат премахнати до 2030 година, тъй като то е класифицирано от Брюксел като причинител на прекомерно обезлесяване и вече не може да бъде възприемано като гориво от възобновяем източник.

Производителите на палмово масло твърдят, че някои страни членки на ЕС са започнали постепенно да изваждат от употреба палмовото масло преди крайния срок.

Малайзия, вторият най-голям производител на палмово масло в света и най-големият й конкурент Индонезия, започнаха през последните години отделни дела в СТО, твърдейки, че мерките на ЕС са дискриминационни.

На среща при затворени врати представител на ЕС е заявил, че мерките са напълно оправдани и е изразил увереност, че европейската позиция ще надделее в делата, според източник от Женева.

Експертните групи на СТО обикновено обсъждат около шест месеца, преди да изпратят данните от проучването си на страните членки. Всяко решение може да бъде обжалвано, припомня Ройтерс.