Сингапур може да се превърне в първата страна в света, която използва само устойчиво палмово масло като част от "зелените" усилия за справяне с горските пожари и замърсяването на въздуха, които са истинско бедствие в Югоизточна Азия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Палмовото масло е най-използваното масло и се открива във всичко от маргарина до сапуна. Производството му води до обезлесяване, пожари и експлоатация на човешки труд, твърдят екологични организации.

В опит да спре тази тенденция благотворителна организация в Сингапур - страната, където се намират най-големите компании за палмово масло в света - ще започне през януари опитите си да накара местния бизнес да се ангажира да използва само зелено и съобразено с етичните правила палмово масло.

Целта е целият град-държава с около 6 милиона жители да превключи на тази вълна до 2023 година, изтъкна изпълнителният директор на благотворителната организация "Народно движение за спиране на смога" Бенджамин Тей.

"Това е символична стъпка за Сингапур", заяви той по телефона, добавяйки,че няколко марки ресторанти вече са се ангажирали да употребяват само устойчиво палмово масло.

Практиките за отсичане и изгаряне, които се свързват с производството на палмово масло, често са посочвани като причина за ежегодните пожари в индионезийските гори, които създават гъста мъгла в небето над големи части от региона, включително и в Сингапур.

Инициативата на благотворителната организация получава и техническа помощ от търговеца на стоки, който е листван на Сингапурската борса Уилмър интернешънъл (Wilmar International) и ще се съсредоточи първоначално върху ресторантите и палмовото масло за готвене, преди да се насочи и към други бизнес дейности.

Контролният орган за индустрията за произвдодството на палмово масло, която генерира десетки милиарди долари - прие миналата година набор от по-стриктни мерки, които включват забрана за отсичане на дървета или използването на богати на въглерод торфища в плантациите.

Растениевъдите и еколозите обаче предупреждават, че новите правила ще са успешни само ако марките и потребителите се включат и купуват по-големи количества сертифицирано като етично палмово масло, отбелязва Ройтерс.