Възможно е цената на бензина да се повиши, заяви пред Нова телевизия икономистът Владимир Каролев.

"Цената на суровия петрол, от който се правят горивата, расте втора поредна година, а средната цена през 2016 година е била към 44 долара на барел, през 2017-а е 50 долара, а през 2018-а е 67 долара за барел, т.е. виждаме едно 40-процентно увеличение през последните две години. Суровината като расте, няма как да не расте цената и на крайния продукт. В България горивата продължават да са на най-ниските цени в ЕС", беше категоричен той.

Според Каролев, въпреки че, според икономическите принципи, цената трябва да се намалява с увеличаването на търсенето, при цената на бензина това правило не важи.

"В момента има по-голямо предлагане, защото и Саудитска Арабия и Русия увеличават предлагането си, но в същото време на 4-ти ноември ще влязат санкциите на САЩ срещу Иран и иранският петрол, според анализаторите, ще намали достъпа си до международните пазари и това трябва да е фактор към увеличението на цените. В същото време обаче, ако Саудитска Арабия и Русия увеличат сериозно производството си, ако САЩ намалят запасите си, тогава няма да се увеличи цената на петрола", обясни икономистът.

По думите му, на цените на дребно също влияят много фактори.

"Включително и желанието на собствениците на бензиностанции да си покрият разходите и да изкарват печалба. Никой не работи без печалба. Тези, които работят без печалба, си дават парите на банките за депозит", обясни Каролев.

В Монтана цените на дизела и бензина достигнаха 2,50 лева за литър. Хората забелязали, че от една и съща верига, но в различни градове има разлика в цената.

Според Каролев не е проблем от една и съща верига да се зарежда на различни цени.

"Освен цената на суровината, при стоките цената зависи от търсенето и предлагането. В София има доста повече бензиностанции на шофьор, отколкото в Монтана, а и обемите са по-големи", обясни икономистът.

Надува се балонът на пазара на жилищните имоти, каза още икономистът.

"Цените на имотите в София още не са стигнали нивата преди кризата през 2008-2009-а година. Тук има много обективен фактор за увеличеното търсене на жилища. Факторът се нарича нискобюджетни авиокомпании за отдаване на квартири под наем. При ръст на трафика на летище София от 30% за последните две години, това са предимно чужденци, които идват за кратки ваканции. Значима част от тези жилища се купуват, за да се отдават на краткосрочни наеми на туристи в София предимно. Устойчив фактор е нарастването на доходите в София. Той позволява хората да си купуват нови жилища", обясни Владимир Каролев.