Каролев: Горивата може да поскъпнат още

Нормално е в някои градове цените на една и съща верига бензиностанции да е различна, каза икономистът

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Суровината като расте, няма как да не расте цената и на крайния продукт." А когато суровината пада, дали има как и цената на крайния продукт да падне или пак няма как!?

е ако не си забелязал, тя пада и се качва, според цената на петрола.

точно това е проблемът, че не се движи заедно с цената на петрола. Цената на петрола като спадне с 20% , цената по бензиностанциите не спада с 20% това е проблемът. Когато петролът струваше 140 долара цената на бензина в Германия беше 1,60 евро. Сега петролът е 70-80 евро и цената на бензина пак е 1,60. Как ще обясниш това?

Перфектно е да скапваш живота на всички с такива "компетентни икономисти" като Владо Каролев. Направо носителите на друго мнение или модно наричани хейтъри могат да идат за круши понеже децата на нашите другари омазват всичко наред. Един проект на могат да изпълнят! Една икономическа оценка не могат да свършат. Вижда, че имаме валутен борд, говори за инфлация, балон на цените на имотите и прогнозира още!? Защото лобира за намаляване на цените на имотите, за да може врагове да ги купуват и да ни превърнат в джамахирия или губерния. На всичко отгоре очаква хората да стоят и да продават на безценица! А беше кандидат за кмет на столицата. Пълен ташак!

За кво да ви продавам евтин бензин , нали сте европеици и атлантици купуваите евтино от там, аиде и другия път на избори да внимавате

На кого ни оставяш Владимире-е-е-еееее? На кого?

Евтин бил бензина бе, а нещо за акцизите да кажеш, за заплатите в лукойл спрямо западните рафинерии. На цената не влияе само котировката на петрола.

Лукойл 20 години работят на загуба милите, за да ни субсидират евтиния бензин. Ей ги на отчетите - 20 години минаха, 0 лв. данък печалба внесени от Вальо Златев.

ама знаиш ли колко е загубил на белот от главния пъдар на ипон? А?

За кво да ви плащам данък бе умници, и вие да бяхте нямаше да платите, на комунисти данъци се се плащат

А ще ми обясни ли как като пада цената на барела бензиностанциите си поддържат цената с месеци, а като се вдигне и на следващия ден са ни го зашили с по-високи цени. Това ли е социалната политика в тая държава, с която се опитвате да задържите хората и да се възпроизвеждаме за да не изчезнем или да яхваме по един кон и каруца като мангалите и в 21 век да го караме на животинска тяга

Ало, шорошорастите, къде сте ве? Колко струва бензина в Русия? :)))))

Че нали твоте господари ни продават всичко на най-скъпите цени бе, безродно, събрано с лъжица на партийно събрание в бунгало коминтерновче. айде хващай си чемодана и право на вокзала, да хващаш поезда към рая в Путлерситан. Да се къпеш в безплатния бензин и бояришник.

лаборантите на караиван убиеца на бългаската мечта да мълчат! едно време объркаха мерните единици и цената на тон с 1000лт, после се извиняваха публично да не ги съдят. Сега пак същото. Разберете бе, няма "скъпи" или "евтини" цени. Тези качества принадлежат на жените и дъщерите ви! Цените могат да бъдат ниски или високи и с това си качество да се харесват или не на хората според качествата на продукта и покупателната способност на последните. цени - ниски/високи, жените и дъщерите ви - евтини/скъпи.

Тия купени телевизии се използват всячески да оправдаят Бат Бойко и политиката му в полза на разни мутро -богаташи, а пък обикновените хора живеещи все още на тази територия кучета ги яли!!!

Обикновените хора, казваш? Обикновените хора, от зараждането на човечеството, винаги са служили или за пушечно месо, или за забавления на необикновените хора. Не съм напълно сигурен, ама май и при комунизЪма е било така. Но поне не се е парадирало с това от последните. Днес това отношение е повод за гордост.

Малко е 2.50 лв. за литър бензин. Направо 4 лева да го направят.

Видно е че змията хапе най-силно преди да умре. Купувайте си автомобил Тесла 3, вече имат добър пробег и е по-изгодно и екологично от дизел и бензин.

И след 5 години като се скапе батерията, за да я подмениш струва колкото колата

Това да не ти е GSMa, батерията след 10 години е на 80%.

Бе хора , нормално е цените да растат у нас ако расте цената на петрола и на долара. Долара не мърда , а цената на петрола за месец е паднала с 10 долара -от 86 на 3 октомври на 76 вчера.

Не знам дали си горд руснак , но си тъп глупак. Предопредих те да не се появяваш на хоризонта.Ако няма Лукоил от къде ще вземаш гориво бе идиот.Ще те намерят моите хора.

Селям Алейкум Бурхан ефенди ! Като го няма Лукойл - може да се внася и от Румъния , и от Сърбия , и Гърция ! И като си плащат акциза и ДДС , в държавата ще влизат повече пари , отколкото от руската мафиотска петролна шайка !

Що ве чурка, сега не влизат ли ДДС и акциз в държавата? И като сме страна членка на Ес кое спира големите "европейски" и "световни" вериги да внасят горива от Румъния и Гърция? Та нали австрийската беше платила реклама, че бензина и пристига чак от ма? Както и румънската такава верига, както и гръцките екота.. Не ли, чурка?

Е как така принципа на търсенето и предлагането не важи за бензина? След 20 години като влезнат електричките, дали бемзина ще е 2.5?

Не. Най-вероятно ще е някъде около 5юана/л

Защо давате трибуна на този псевдо-икономист? Тоя си е платен лобист, който в случая защитава алчността на Златев. Факти: 2012г. - Цена на барел:124USD. Курс на долара средно: 1.50лв. Цена на барел в лева: 186лв. Цена на дизела през 2012г.: максимална 2.70лв. - Август. 2018г. - Цена на барел:78USD. Курс на долара средно: 1.70лв. Цена на барел в лева: 132.60лв. Цена на дизела: 2.45лв. Акцизите на горивата не са променяни! Хайде, г-н "Икономиста" да ми обясни по каква логика в момента продаваме горивата толкова скъпо? Че и още щели да се вдигат?!? Стига глупости!

Барел петрол като беше 100$ цената беше 2.70 за литър. Днес е 60 долара - цена на ;литър 2.60 Сигурен съм, че Агент Камен има съвсем научно обяснение в защита на тия дето му пълнят гушата бездънна.

цената на барел петрол почти няма значение за цената на горивата в БГ! Не разбрахт ели ,че ви дерат с АКЦИЗА в цената !

А ти не разбра ли че акциза не е мърдал през тези години!

не точно - цената преди акциз е една от най-високите в Европа... а и акциза не се промениал наскоро... та ни дерат преди акциз.

Не знам тоя галфон точно за какво се има и какво пропагандира точно, но бензин в количество 1 галон в САЩ струва 3.60 долара или около 90 цента на кг. Бедните американци имат най-ефтиния бензин.

галонът е мярка за обем, не за тегло и 1 галон е 3,8лт със закръгление. не е от значение за изказването ти, но използвам случая да ограмотявам малко неуките шорошорасти и нпо-либерастите.

На бензиностанциите продават бензина в галони. Излиза около 96 цента със, закръгление на литър.

Значи 1 л бензин в най-скъпия случай е 1.63 лева при сегашния курс на долара. При положение, че в щатите най-ниската работна надница е 20 долара за час, сметнете колко им излиза бензина на американците. Излиза им направо без пари.

Литър бензин в САЩ вече струва 37 стотинки! Публикувана: 18 Януари, 2016 15:07 Мичиган стана първият американски щат с цени на бензина под $1 за галон (3.785 литра) през последните 10 години, съобщава Fox 2 Detroit. Бензиностанция в градчето Хафтън Лейк продава галон обикновен бензин по 95 цента, а друга - по 78 цента. При курс от 1.79 лева за долар това означава съответно 0.45 и 0.37 стотинки за литър. Разбира се, подобни цени далеч не се срещат навсякъде в САЩ. Според ежедневника Metro галон бензин струва средно $1.73 (82 стотинки за литър), но варира силно според щата. Най-скъпо е в Калифорния ($2.77 за галон или 1.31 лв. за литър), а най-евтино - в Оклахома ($1.56 за галон или 0.74 лв. за литър).

Все пак годината е 2016, а щатите са много динамична страна и нещата се променят много за две години. 2018 галонът струва 3.60, вече видяно.

При горивата,един от най-важните ценообразуващи фактори ,е АКЦИЗА! В САЩ бензина е с нисък акциз,а в ЕС -висок. Брюксел има изисквания,като задължително минимални равнища на акциза.България (слава Богу) се придържа на минимално допустимите ставки от ЕК!

В САЩ почти нямат акцизи върху горивата, затова цената е такава.

Януари 2010: $1=1.70 лева, петрол - $136 за барел, бензинът у нас - 1.86 лв. Октомври 2018: $1=1.74, петрол - $76 за барел, бензинът у нас - 2.40 лв. Хайде сега този "умник" да ми обясни логиката, че моята такава нещо спука и четирите гуми!? Още повече, че акцизът не е променен?

Има ли нещо по което да не е капацитет тая мижитурка и блюдолизец на офшорките и олигарсите?

Поначало избягвам директните и лични нападки към идиотите и откровените мошеници, но в случая не мога да се стърпя и да премълча отговора си към този неуспял и фалирал хотелиер и инвеститор... а какъв икономист е няма да определям. Попитайте за прякорът му в тесните икономически среди. Този нищоправещ бивш доказан доносник на ВКР е еманация на глупосттта и себеутвърждаващата се наглост и в обществен план седи на една пейка с друг такъв лаладжия като "математика"- гейбераст, специалист по вичко проф. Мишо... Няма тема по която да не са се изказвали "експертно". Креатура на посредствеността и блатното статукво.... у-ъ-ъъъхххх! Неуважемий владо, експерте, отвори fuelo.net и виж как една верига в един и същ град има цени с марж 17-20%. Разбира се че целта на всеки е печалба и може да си продава на каквато си иска цена, но не ми обяснявай, че това било нормално?! А като ще си говорим за "голям и сериозен ръст" на суровината, в случая петрол вземи и изнеси в една графика цената на петрола по години от реални сделки, чистата производствена цена на която продават рафинериите (в България тя е една) без акциз и ДДС и курса на лева към вездесъщия долар. По месеци и години от "голЕмата" криза 2008 насам.

Не може. Ша го бият по кокалчетата, че се отклонява от партийната линия и ще трябва да пълзи по килимчето в Банкя!

Аре да спрете с тези спекулации,че у нас е най-евтино горивото. Защо един ИКОНОМИСТ гледа само и единствено абсолютната стойност? Цената на горивото дали е евтино или скъпо за сътветната страна би трябвало да се измерва с покупателната стойност на населението: При средна заплата в БГ колко литри бензин може да си купиш и средна заплата в другите държави колко бензин могат да си позволят.

Много вярно, но "Покупателна способност" е мръсна дума за нашите управници!!!

Махнете акциза и ддс от горивата, бе уроди! Хората тези спестени пари пак за нещо ще ги похарчат и ддс пак ще дойде в държавата, ще се лишите само от акциза, ама ако до единия акциз сте опряли....

Не можем. ес не ни дава!

То както от Лукойл не плащат и преки данъци , то ако се махнат и акцизите и ДДС-то , тая държава от какво ще се издържа !?

03,2018 - цена петрол 61 USD/барел, цена дизел 2,10лв./л. 10,2018 - цена петрол 66 USD/барел (+8%), цена дизел 2,44лв./л. (-11%) !!!!!! USD +6% Когато пада цената на петрола, петролните лобитата (като този идиот) тръбят, , че делът му в себестойността не е толкава висок, че да се намалят веднага цените, а при най-малкото увеличение на цената на петрола, цените на горивата веднага растат??!! Явно рушветите са мнооого приятни за политическата протекция!!!

Къде мога да си поръчам черна тениска с надпис "Руската рафинерия ни убива " ? На Позитано надали !

Каролева какафония, пичове. При справка на цените на горивата от сайта шофьор.нет се установяват цени от порядъка на 2,40- 3,20, 3,50 лева. Нашата цена е измерима с румънската, литовската, словашката, австрийската. Това ще доведе и до промени във възнагражденията и стандарта, но не и инфлацията, защото няма излишък на пари, а недостиг. Може да се говори, че сме изравнили цените на горивата с някои от ЕС с изключение на Франция-1,55, Германия-1,54 , Белгия-1,48, Италия 1,69, Гърция 1,78 в евро. Иначе казано у нас се спекулира с погрешни изводи поради логическа немощ и слаби познания. Причините за цената- военни действия, компенсиране на саудитците за предишните 5 години. Либийците едва прохождат в петрола и е интересно каква позиция ще заемат? Те ще бъдат много силен фактор, ако електрическите коли не получат огромно разпространение през следващото десетилетие. Така или иначе вече са налице- електрически, метанови, пропан- бутанови, бензинови и дизелови автомобили. Изборът на горива предпоставя спад в цената на горивата, която е строго спекулативна от страна на доставчиците. Може да се говори, че ако не искате да сте в ръцете на тези доставчици, трябва да сте на алтернативно гориво.

Що н евземеш да замълчиш и да се изказваш като ричард след като уж бил обърнал оная германска селянка?! "Либийците едва прохождат в петрола и е интересно каква позиция ще заемат? " Никога, ама никога, нито ден след като английските командоси убиха Кадафи в канавка в пустинята в Либия не е спирал добивът на нефт! Никога! Разликата е, че сега либийският нефт е оборотен през 2 щатски компании в едната от които Франция има дял около 40%... Преди парите от нефта оставаха в Либия. Кадафи ги беше нагънал до 70-75% ос стойността да остава за държавата, те затова и го свалиха, на никого не му пука дали избива местните араби и дали било имало "демокрация" там! Сега тези пари текат като река в частните щатски компании!

Чичо, отново настоявам, че прохождат, защото до тук либийски петрол не идва, а той е по- близо от руския петрол, който ни го карат от по- далече. Може да умуваш, че не са спирали да добиват, но и по времето на Кадафи се добива, а не идва насам. Ирански петрол също не идва до тук. Освен това Либия няма сериозен износ за тази част на Европа. ако имаше поне едни щяха да внасят либийски петрол или бензин, а всички работят с руския. Иначе казано руснаците пречат да няма либийски внос, а либийците още не са вдянали кой им е основния враг и кой го прикрива с омайни глупости. А това кой какви дялове имал няма никакво значение! Петролът не достига до тук, за да е по- евтин бензина.

Няма тема от която да не разбира. Бутнеш го за жилища каже ти, питаш го за горива пак. Тесен специалист.

не съм изненадан колко хора харесват* това хлъзгаво финансово недоразумение/много меко казано/но се чудя кой може да му плаща нещо и да очаква резултат различен от пародия и простотии

Когато цената на международните пазари се качва и цената у нас се качва, но когато цената пада ни обясняват, че то всъщност ние не купуваме от международните пазари, а от Русия, която си продава, на собствената си нефтопреработваща компания, на каквато цена си иска ;)

Каролев, щщд

Разбрах те. +

дране му е майката... ща спестя от гориво за да си купя нова екологична кола

Септември 2012 г А-95 цена 2,78 лева при цена на петрола 108 долара Октомври 2018 г А-95 цена 2,40 лева при цена на петрола 75 долара Та да питам някои кретени от кога 2,40 лева е повече от 2,78 лева? При 2,40 лева А 95 се формира от цена на едро около 1,85 до 1,9 лева + печалба 0,1 до 0,15 лева + ДДС 20%= 2,40 лева 0,83 акциз е акциза на литър бензин А-95 1,07 лева е цена формирана от печалба и преработка на Лукойл + цена от 75 долара барел. т.е. само петрола струва 0,5 долара на литър, което прави 85 ст. на литър. Т.е. преработката и печалба на Лукойл струват 27 ст. на литър. Съответно, ако цената стигне пак 108 долара барел, цената на А-95 ще се формира от цена на петрол 1,22 лева +0,27 лева преработка и печалба на Лукойл + 0,83 лева акциз +печалба на бензиностанциите + 20% ДДС =2,95 лева при 108 долара за барел През септември 2012 г., е бил 1,53 лева за долар, докато сега е 1,71 лева Т.е. ако сега 0,5 долара на литър са 83 ст, през 2012 са 0,5 долара на литър са били 76 ст. Или от екстраполираната цена от 2,95 лева за литър А95 извадим 10 ст разлика цена на долар, ДДС и печалба Съответстващата цена ще е 2,85лева на тази от 2012, когато е била 2,78. Т.е. никой не ви мами и не надува цените. Но пък разликата в заплатите е чувствителна в полза на сегашния момент

Сигурно сте прав! Когато цифрите и фактите говорят и Боговете мълчат! Само с едно не съм съгласен, че заплатите чуствително са нараснали в сравнение с настоящия момент

и тоя ли алчен алкохолик ща ви дава акъл... (дайте да пишем в стил Дир.бг )

ЗАЩО ВНИМАНИЕТО СЕ НАСОЧВА КЪМ ПЕТРОЛА , А НЕ ВЪРХУ ЦЕНАТА НА ГАЗТА?? КАК БИ СЕ ПОЧУСТВАЛА ИКОНОМИКАТА НИ И ДЪРЖАВАТА ПРИ ЕДИН ПРОБЛЕМ ВЪЗНИКНАЛ С ГАЗА , произтичащ от спрени руски доставки от Украйна?? Това е хипотеза която е сверата на реалностите и изобщо не е за подценяване. Готово ли е правителството да посрещне подобно предизвикателство след 01 януари 2019 година и как това ще повлияе на БИЗНЕС И ДЪРЖВА?? РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ПРИ ПОДОБНО ЕКСТРЕМНО ОБСТОЯТЕЛСТВО "НАШИТЕ" МАЛОУМНИЧЕЩИ ИКОНОМИСТИ КАТО ТОЗИ ЩЕ СЕСКРИЯТ В МИША ДУПКА. Затова следете цената на ГАЗТА и РУСКО УКРАИНСКИТЕ ГАЗОВИ ОТНОШЕНИЯ от които пряко зависим и ние!!!!!

работи се по диверсификация. До тогава ще сме зависими от руснаците на 100% и каквото кажат, това ще е, а то винаги е в наш ущърб, както е било винаги

РАБОТИ СЕ ПО ДИВЕРСИФИЩАЦИЯ, НЕ ОТ ВЧЕРА А ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ. Резултата от тези родилни напъни е НУЛЕВ. Той ще остане такъв до последно. КОЛКО ЛИ ОЩЕ ВРЕМЕ ЩЕ НИЕ НЕОБХОДИМО ЗА ДА УЗРЕЕМ, ЧЕ НЯКОИ ПРЕСТЪПНИЦИ СА НИ ЛИШИЛИ ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ПОЛЗВАМЕ ЕВТИНА РУСКА ГАЗ!! ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ СЕГА КАТО НЕОПРАСЕНИ СВИНИ ОБИКАЛЯТ ТУ В ТУРЦИЯ , ТУ В АЗЕРИЯ , ТУ В ГЪРЦИЯ , ТУ В АРАБИЯ за да докарат някой бидон втечнен газ. Скоро тези кретени сами ще разберат каква е присъдате им , но за съжаление тяхната власт не струва цената на страдзението което ще понесе държавата!!

Каролееееев, Каролев, Каролев, да ти се източа на муцунката, Каролев.

двойно и данъка и гориват аи забранете трошките над 10 г. че вече няма място за нищо от тях!Затрупаха цялата държава!

ВРЕМЕ ДА ОТВОРЯТ И ГАЗОВИТЕ КАМЕРИ , КЪДЕТО ДА ПРЕТОПЯТ СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ. ПРЕВЪРНАХТЕ ДЪРЖАВАТА В ЕДИН ГОЛЯМ КОНЦЛАГЕР , С ОБРЕЧЕНИ НА СМЪРТ. КАМБОДЖАНСКИТЕ ХМЕРИ НАПРАВО ЩЕ ВИ ЗАВИДЯТ НА ТОВА КОЕТО ПРЕДЛАГАТЕ. За Хитлер и доктор Менгеле да не говорим. Направо ще се засрамят от себе си. Давайте все така. Давайте докато останте само вие завършилите някакви български селски СОРБОНИ.

абе въшльо .големия икономист...пак те пуснаха пред медиите да тръбиш, че уж нещо си щяло да окаже влияние на цените, а то е предварително замислено още да ги вдигате.......тоз е толкова икономист, колкото и цената на горивата са реални

Това моето дете,може и последния дебил да го предвиди.

Доходите "нарастват" устойчиво, но цените нарастват десет пъти по-устойчиво.

Kenn1111

Неправилно е да го представят като икономист.Той си е щатен говорител по телеввизията.Освен че е бояджия и неприятна личност е и пълен лаик който обаче по всяка тема взема отношение.Няма значение дали е глобалното затопляне,имоти,спорт или .......

изказва се, но стои зад името си. А ти?

Та да не би повече акъл да носи това на бръщолевиците му тип "дърта изкуфяла бабичка"...доста се е сбръчкал...по темата за опъване на кожа и бръчки май не е компетентен или е , а!?

и да говори глупотевини този човек, но както е казал народа: "луд умора няма" ... а и да има некой лев ще изяде де що има това от заглавието..

Човека отдавна се е доказал като един от най-зависимите лобисти. Какво очаквате от него освен да говори глупости в полза на кукловодите си?

Значи когато цената на петрола беше над 100 долара горивото беше по 2,70-2,80/литър. Като петрола се срина с 80% а цената на горивото с около 35-40% обясниха (този вкллючително), че цената на петрола всъщност формира много малка част от цената на горивото (имало акциз, ДДС и т.н.). Сега като тръгне петрола нагоре да не слушаме как цената горивата зависи предимно от суровината?

2014 цента на барел беше 105 долара, цената на колонката у нас 2.30, сега е 66 долара барела, цената на колонката у нас е 2.40. Така че колко струва суровия Петрол няма никакво значение, важно е какво е решил картела у нас.....

Тоя когато са го правили са събирали мат'рял от килима и затова има това мозъчно замърсяване.

В САЩ шофьорите са в шок цената на бензина мина 1лв./литър.

Преди се оправдаваха, че поръчките на петрол се правели за доста време напред и съответно на различни от моментните цени. И ако приемем това за вярно, както и факта, че цените на петрола няколко поредни години бяха изключително ниски, то суровината (петрола) за сегашните горива, продавани на дребно, трябва да е закупен/а на ниските цени! Откъдето следва, че цените на горивата на дребно в България се формират от картелна спекула! Откъдето пък следва, че институциите, които следва да борят спекулата, не си вършат работата и не стават за нищо!

Каролев стига с тъпите ти коментари. Всички знаем кой диктува цените тук. Вдигането и свалянето на цената никога не е било пропорционално на цената на барел. Затова ще те помолия да не коментираш цените на горивата. ДА ЖИВЕЕ ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ........част от боклука който съсипва народа.

на 5 лев алитъра и да се приключва с цирковете!

в София бензина дано стане 4,5 - 5 лева ,там взимат високи заплати и всеки е с кола

Добре, че от такава мърша като теб нищо не зависи.

може да не зависи,но е добре бензина да стане 4,5-5 лева в София

Къде точно е това "устойчиво нарастване на доходите в София "???? Със заплата от 1200 лв малко трудно да си купиш апартамент от по 1200-1400 евро /м2. Очаквам след някоя и друга година банките да зареват как кредито получателите им вече не могат да си изплащат кредичетата за елитните коооперацийки в Младост ...найста част.

Добре би било Каролев да се върне още малко назад във времето - към 2014-2015 г. и да види, че при цена над 100 долара на барел, цените на крайните продукти бяха същите като сега, те. като при 67 долара за барел. Цената на суровината е поне 70% от стойността на крайния продукт. Т.е. няма как да се обясни тази разлика само с увеличаването на другите разходи, като разходите за труд напр.