Гърция ще ускори проучването за находища на газ, за да намали зависимостта от руското синьо гориво. Това е заявил премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис по време на посещение на компанията за управление на въглеводородни ресурси на Гърция Hellenic Hydrocarbon Resources Management (HHRM S.A.).

Мицотакис е уточнил, че картината по отношение на съществуващите възможности за находища на природен газ в Гърция трябва да се изясни до края на следващата 2023 г.

"Намаляването на зависимостта ни от руския природен газ и намирането на алтернативни решения за изкопаемите горива, като природният газ, които осигуряват енергийна достатъчност от една страна, а стабилни и по-добри източници на енергия за всички, от друга са единственият път към днешна дата", заявил премиерът.

"Трябва да увеличим доставките на газ от алтернативни източници, чрез LNG, чрез газопроводи като EastMed, който отново върнахме в дневния ред с колегите от Кипър и Израел. Трябва да увеличим възможностите за съхранение на LNG. Трето - трябва да решим дали в този нов енергиен пейзаж Гърция ще бъде само място за съхранение и транзит на природен газ, или ще стане страна производител", е изтъкнал Мицотакис.

3e-news.net