Американската компания за превоз на пътници, организиран чрез мобилно приложение, Юбър (Uber) придобива дубайския си конкурент Карим (Careem) в сделка на стойност 3,1 млрд. долара, съобщиха световните агенции.

Юбър посочи, че ще плати 1,4 млрд. д. кеш и 1,7 млрд. д. под формата на конвертируеми облигации. Дълго очакваното споразумение слага край на деветмесечни преговори между двете компании, отбелязва Ройтерс.

Облигациите ще бъдат конвертирани в акции на Юбър при цена 55 д. за брой.

Придобиването прави Карим пълна собственост на американската компания, но марката и приложението на превозвача, силно популярен в Близкия изток, ще се запазят. Съоснователите на Карим Мудасир Шейха, Магнус Олсон и Абдула Елиас ще останат в компанията, но управителният й съвет ще бъде преструктуриран - три места ще бъдат заети от представители на Юбър. Две от местата остават за Карим и ще бъдат заети от главния изпълнителен директор Шейха и от Олсон.

Очаква се сделката да бъде приключена през първото тримесечие на 2020 година и трябва да бъде одобрена от регулаторните органи, включително от антимонополните власти в страните, където Карим работи.

Компанията, основана през 2012 година, има по-силно присъствие от Юбър в Близкия изток, Северна Африка, Пакистан и Турция. В този регион тя работи в 98 града спрямо близо 23 за Юбър.