Лошата седмица за китайския производител на потребителска електроника Xiaomi Corp. стана още по-лоша в четвъртък, след като още повече инвеститори се втурнаха да продават акциите си колкото се може по-скоро.

Книжата на компанията се обезцениха с още 4,84% в Хонконг, като увеличиха тридневния спад до 18%, което значи пазарна стойност от 6,5 млрд. долара. Анализаторите от Goldman Sachs Group Inc. и China International Capital Corp. са последните засега, които намалиха целевите си цени за китайския производител на смартфони, присъединявайки се към още пет други анализатори, които понижиха своите оценки през тази седмица, предава Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Милиарди акции на Xiaomi бяха отключени за продажба след изтичане на шестмесечния период на блокиране, последван от борсовия дебют на компанията. Това даде възможност на много акционери, които можеха досега само да наблюдават отстрани сриването на пазарната стойност с 14 млрд. долара досега, най-сетне да се присъединят към разпродажбите. Огромните борсови сделки показват, че някои от тях са се възползвали от възможността да се освободят от акциите си, въпреки че Xiaomi е далеч от цената при листването от 17 хонконгски долара. Сега цената е около 9,84 хонконгски долара.

ова може да се дължи на факта, че акционерите, които притежават част от Xiaomi от по-ранните кръгове за финансиране на компанията, могат да изкарат значителна печалба, като продадат своите отключени акции. Около 3,9 милиарда акции, закупени в кръг от финансиране от серия А през 2010 г., са стрували около два хонконгски цента, докато други 2,2 милиарда, закупени през същата година, са стрували около 9 хонконгски цента, показват данни, събрани от Sinolink Securities Co.

Анализаторите свиват прогнозите си за печалбата и продажбите за Xiaomi, като обосновават решението си на забавянето на пазара на смартфони в Китай и засилването на конкуренцията от страна на конкурентите като Huawei Technologies Co. Xiaomi осъществи едно от най-чаканите IPO-та през миналата година, като банкерите първоначално очакваха оценка от около 100 млрд. долара. Пазарната капитализация на компанията спадна до около 30 млрд. долара.