Производителят на електромобили Тесла (Tesla) временно отлага февруарските доставки на някои коли Модел 3 (Model 3), произведени в Китай, заради епидемията от новия коронавирус, информира Ройтерс.

Заводът на компанията в Шанхай ще възобнови дейността си на 10 февруари, допълни ръководството на компанията.

Тайванският производител на електроника Фокскон (Foxconn) възнамерява постепенно да пусне отново заводите си в Китай идната седмица. За пълното възобновяване на производството обаче могат да са необходими още една-две седмици, според източник.

Фокскон, който произвежда смартфони за водещи световни марки като Епъл (Apple), е подал молба до китайските власти за възобновяване на производството. Не е възможно обаче заводите да заработят с пълен капацитет до края на февруари заради различните забрани за пътувания, наложени с цел да се ограничи разпространението на вируса.

Компанията все още оценява евентуалните финансови последици, като се очаква спирането на производството да засегне печалбата й за 2020 година, допълва източникът.

Производителят на чипове Инфинеон (Infineon) посочи, че засега не отчита отрицателни последици от коронавируса за бизнеса си, нито заради доставчиците, нито заради клиентите му.

Компанията уточни, че мнозина от партньорите ще подновят работа след новогодишните празници на 10 февруари и едва тогава ще прецени какви са последиците.

Китайският регулатор на пазара за облигации обяви, че активно ще подкрепя финансирането и емитирането на дълг от компании, които са тежко засегнати от епидемията, както и фирми, участвали в усилията за ограничаване на разпространението на болестта, съобщи централната банка на Китай. Регулаторът също така ще позволи на пострадалите компании да емитират облигации и набират средства чрез други инструменти, включително ценни книжа, гарантирани с активи. Насърчава се и толерантно отношение към изплащането на задължения на компании, чиято дейност е засегната от вируса.