Спадът на акциите на "Дженерал Мотърс" (General Motors Co.) се задълбочи по време на търговията в понеделник, когато беше първият ден от мащабната стачка в автомобилната компания, като близо 50 000 нейни служители от 55 завода из целите Съединени щати излязоха на протест.

Акциите на GM поевтиняха с 4,24% към $ 37,21 за една акция, достигайки най-ниското си ниво на затваряне от три седмици насам и отбелязвайки най-солиден сесиен спад от средата на месец август. Акциите на автомобилния гигант поевтиняват за четвърта поредна сесия.

Анализаторите от финансова компания RBC Capital Markets изчислиха, че всеки ден от настоящата стачка в General Motors , която е първа от 2007-а година насам, ще струва на компанията между 40 и 50 млн. долара на ден под формата на нереализирана печалба преди облагане с данъци.

Основните точки за оказване на стачен натиск на профсъюза "Обединени автомобилни работници" включват ограничаване на броя на работниците на временна работа, които компанията може да използва, "давайки на новите членове по-бърз път към достигане на ниво на заплащане над 30 долара на час", коментират анализаторите на RBC Capital.

Текущата мащабна стачка ще се отрази негативно на повече от 31 завода на GM или на по-голямата част от производството на компанията в Северна Америка. При последната подобна стачка в GM през 2007-а година, около 70 000 работници стачкуваха в продължение на два дена.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп посочи снощи пред репортери, че "е възможно" да има федерално посредничество в преговорите между компанията и профсъюза, ако това искат и двете спорещи страни.

Тръмп добави, че се надява ситуацията да бъде решена и настоящата стачка да приключи "бързо".