"Сименс енерджи" (Siemens Energy) съобщи, че прогнозира по-голяма от очакваното загуба за 2022 г. заради разход от около 200 милиона евро, свързан с преструктурирането на дейностите й в Русия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Германската компания, която осигурява поддръжката на турбините на компресорната станция "Портовая" от газопровода "Северен поток-1", заявява, че чистата й годишна загуба ще надвиши отрицателния финансов резултат от 2021 г. (560 милиона евро) заради този разход, представен като извънреден елемент.

"Сименс енерджи", подразделение на "Сименс" и с мажоритарно участие в производителя на вятърни инсталации "Сименс Гамеса" (Siemens Gamesa), предвиждаше досега годишната й загуба да се равнява на миналогодишната. Компанията подчерта освен това, че резултатите на "Сименс Гамеса" са оказали натиск върху нейните резултати.

Групата обяви през март, че ще спре всякаква нова дейност в Русия заради инвазията в Украйна, като уточни, че продажбите й в тази страна са много малък процент от общия й оборот от 28,48 милиарда евро.

"Сименс енерджи" обяви началото на изтеглянето на активите си от Русия, което се очаква за приключи през есента, предаде ТАСС. През третото тримесечие на финансовата си година (април-юни) компанията започна преструктуриране на бизнеса си в Русия, се казва в комюнике на "Сименс енерджи", в което е посочено, че само през третото тримесечие загубите й в сегмента "Газ и електроенергия" от излизането й от Русия са около 200 милиона евро.

Междувременно обаче, в петък, 5 август, президентът Владимир Путин подписа указ за незабавна забрана на инвеститори от държави, които подкрепиха санкциите срещу Русия, да продават своите активи в енергийни проекти, банки, стратегически предприятия, компании за енергийно оборудване.