Япония обяви в понеделник, че възнамерява да запази дял в проекта за добив на нефт и газ "Сахалин-1" (Sakhalin-1) в Русия, след като в петък Русия временно забрани на западни инвеститори да продават акциите си от ключови енергийни проектни компании, банки и други стратегически предприятия.

Проектът "Сахалин-1" допринася за разнообразяване на енергийните доставки за Япония, каза министърът на икономиката, търговията и индустрията Коичи Хагиуда в понеделник, цитиран от Ройтерс.

""Сахалин-1" е ценен източник извън Близкия изток за Япония, която зависи от Близкия изток за 90% от своя внос на суров петрол", отбеляза Хагуида.

Японският консорциум Sakhalin Oil and Gas Development, притежава 30% от "Сахалин-1".

Отделно постановление на руското правителство от 2 август даде един месец на чуждестранните инвеститори в проекта за втечнен природен газ (LNG) "Сахалин-2" да подадат искане за дялове в ново дружество, което ще замени съществуващото. Това са Royal Dutch Shell и японските компании Mitsui & Co и Mitsubishi Corp.

"Публичният и частният сектор ще работят заедно, за да осигурят стабилни доставки на LNG за Япония", каза Хагиуда. Компаниите обявиха намерението си да запазят дяловете си и министърът изрази надежда, че те ще започнат процедурата за придобиване на дялове в новото дружество, ако успеят да изпълнят условията на Русия.

Mitsui & Co държи 12,5% от акциите в "Сахалин-2", а Mitsubishi Corp - 10%.

Какво се казва в декрета на Путин

Русия забрани на инвеститори от така наречените неприятелски страни да продават дяловете си в ключови енергийни проекти и банки до края на годината и по този начин засили противодействието на страната си на санкциите, наложени от Запада.

Западните страни и съюзници, включително Япония, наложиха финансови ограничения на Русия, откакто тя изпрати войски в Украйна в края на февруари. Москва отвърна с препятствия пред западния бизнес да напусне Русия и в някои случаи конфискува активите им, отбеляза Ройтерс.

Указът, подписан от президента Владимир Путин и публикуван в петък, налага незабавна забрана на инвеститори от държави, които подкрепиха санкциите срещу Русия, да продават своите активи в споразумения за споделяне на продукцията*, банки, стратегически предприятия, компании за енергийно оборудване, както и в други проекти в сферата на добива - от нефт и газ до въглища и никел.

в декрета се допуска възможност Путин да издаде специално третиране (освобождаване) в определени случаи, за да могат сделките да продължат, а правителството и централната банка трябва да изготвят списък с банки, които Кремъл да одобри. В указа не се споменават поименно инвеститори.

Постановената забрана обхваща почти всички големи финансови и енергийни проекти, в които чуждестранните инвеститори все още имат дялове, включително нефтения и газов проект "Сахалин-1". 

В четвъртък руският държавен петролен гигант "Роснефт" обвини Exxon Mobil за спада на добива от находищата от проекта "Сахалин-1", след като американската енергийна компания заяви, че е в процес на прехвърляне на своя дял от 30% "на друга страна". 

*Споразуменията за споделяне на продукцията (Production sharing agreements - PSA) или договорите за споделяне на продукцията (Production sharing contracts (PSCs) са често срещан вид договори, подписвани между правителства и компании за добив на ресурси относно това колко от добитите ресурси ще получи всяка от страните.