Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че санкциите, наложени от Канада, Европейския съюз и Великобритания, правят невъзможна доставката на газовата турбина, обслужена от "Сименс енерджи" (Siemens Energy), до компресорната станция "Портовая", част от "Северен поток-1". Това предадоха световните агенции, цитирайки съобщение на руската компания.

В съобщението на "Газпром" се посочва: "Санкционните режими на Канада, Европейския съюз и Великобритания и несъответствието на съществуващата ситуация с договорните задължения на "Сименс" правят доставката на турбината невъзможна."

Говорителят на германското правителство Волфганг Бюхнер заяви, че не са необходими допълнителни гаранции за доставката на турбина за "Северен поток" за Русия, тъй като този агрегат не е обект на санкции.

Германският канцлер Олаф Шолц каза по-рано в сряда, че турбината Siemens 073 остава в Германия след поддръжката, направена в Канада. По думите му Русия няма причина да възпира връщането на турбината на съответната компресорна станция на "Северен поток 1".

"Газпром" намали от 27-и юли потоците на руски газ по "Сверен поток 1" до едва 20% от капацитета на тръбопровода, като се позова на технически проблеми и необходимост от ремонт на турбина на тръбопровода.

Играта с газовата турбина и драстично намалените заради това руски газови доставки за Европа през "Северен поток 1" задържат цените на газовите фючърси на нидерландския хъб TTF около 200 евро за мегаватчас - недалеч от четиримесечния връх около 228 евро за MWh, достигнат на 27-и юли.