Руската енергийна компания "Газпром" от седмици гори газ в близост до компресорната станция "Портовая" (КС), където са монтирани турбините на "Северен поток". Това съобщи финландската телевизия Yle, като се позова на данни на НАСА и очевидци.

Отбелязва се, че според спътниковите снимки на системата за наблюдение на пожарите на НАСА край Портовая има пламъци всеки ден от 17 юни насам. В района на компресорната станция не са регистрирани други пожари.

Очевидецът Ари Лайне е видял пламъците на 24 юли, докато бил на остров Ланскери. Според него пламъците, които пламтели над дърветата, се виждали откъм мястото, където се намира компресорната станция.

Пламъците започнали да се появяват три дни след като изпомпването на гориво през газопровода "Северен поток" беше намалено до 40%. След това Русия напълно спря доставките на газ по "Северен поток" от 11 до 21 юли по време на профилактика.

Понастоящем "Газпром" изпраща по "Северен поток" само 20 % от планирания капацитет на газопровода. От 27 юли компанията е намалила обема на изпомпваното гориво поради ремонта на друг газотурбинен двигател Siemens в компресорната станция.

Вчера "Газпром" обяви, че санкциите, наложени от Канада, Европейския съюз и Великобритания, правят невъзможна доставката на газовата турбина, обслужена от "Сименс енерджи" (Siemens Energy), до "Портовая".

Санкционните режими на Канада, ЕС, Великобритания и несъответствието на текущата ситуация с настоящите договорни задължения от страна на "Сименс" (Siemens) правят доставката на турбината невъзможна, отбелязват от "Газпром".

"Газпром" очаква документи, които ще позволят връщането от Германия в Русия на обслужената газова турбина, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Първата турбина, която е в центъра на енергийния спор, е задържана в Германия, след като беше ремонтирана в Канада, а Русия твърди, че са необходими документи, удостоверяващи, че тя не попада под ограниченията, наложени от западните санкции.

Вчера германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Русия няма причина да задържа връщането на турбината на нейна територия. Тя може да бъде доставена, но някой трябва да я поиска, добави Шолц, визирайки руската компания "Газпром".

Дори ако Русия си върне турбината, Шолц предупреди, че Германия може да се сблъска с още смущения (в доставките) занапред, и че договорите за доставка може да не бъдат спазени.

След изказването на канцлера Шолц, на свой ред думата взе и главният изпълнителен директор на "Сименс енерджи" Кристиан Брух, който потвърди, че се водят преговори с "Газпром", но не се е стигнало до споразумение.