Една малка по размерите си фирма привлече интереса на Фонда за капиталови инвестиции в края на миналата година. Новото дъщерно дружество на ББР се нуждаеше от ударно начало, а историята на "М2ПРОМ" дава всички предпоставки за това. Звучи като сбъднатата българска мечта.

Мечта, която се нуждае от подкрепа

Мирослав Константинов и Митко Димов /М2/ са двама млади мъже, приятели от детските години. Когато единият решава да учи във Франция, другият го последва и така се озовават в страната на изкусната кулинария, неподражаемия дизайн и висшата мода. Митко завършва финанси в Гренобъл и се усъвършенства в сградните инсталации, а приятелят му се насочва към международната търговия. Работят за френски компании с различен профил, но идва момент, в който пътищата им се пресичат. Преди 5 години създават своя фирма - М2ПРОМ, за проектиране и производство на луксозно търговско обзавеждане и мебели, повлияни от високия френски стил. Двамата приятели решават да променят разбиранията, че българските производители на мебели са лоукост и работят некачествено. Прегръщат мисията да работят за имиджа на България.

Ситуират фирмата си у нас, но работят предимно за френския пазар, като имат договори и с международни компании с филиали по цял свят. Днес в просторните си и модерни халета в Божурище М2ПРОМ създава оборудването на световни модни марки като "Диор" и "Ив Сен Лоран".

Модните гиганти и България

Идеята на Миро и Митко е да покажат, че България може да се асоциира с качествено мебелостроене.

Работят директно с известните си клиенти. И днес вече могат да се похвалят, че в музея на "Ив Сен Лоран" редом до автентичните мебели на дизайнера, стои и изработено от тях обзавеждане.

Официален подизпълнител са на голямата френска търговска верига "Лагардер", правили са обзавеждане за обекти на парижкото летище "Шарл дьо Гол". В момента имат поръчки и за новия му терминал. Техни мебели са и на друго парижко летище - "Орли", и на това в Прага.

Сред клиентите им е и фирмата за часовници "SWATCH".

Изработили са и обзавеждане за четирите офиса на самолетния гигант "Airbus" в Тулуза, както и за две големи френски застрахователни компании.

Работят и с други компании, за които правят обзавеждане за луксозни бутици във Франция, Англия, Испания, Америка. В портфолиото им влизат 12 бутика на DIOR - във Венеция, в лондонския HARRODS, Париж, Мадрид, както и в Съединените щати. Тяхно е цялостното им търговско обзавеждане - от стенната облицовка до най-дребния детайл.

М2ПРОМ е и официален подизпълнител на "KFC" и "Pizza Hut" за Франция.

"В България е по-лесно да постигнеш мечтите си"

"Тук нашите компетенции са на същото ниво като в Западна Европа, но нещата се случват в пъти по-лесно", разкриват двамата предприемачи.

За да дадат размах на мечтите си обаче се нуждаят от още капитал. И след сериозно проучване се спират на Фонда за капиталови инвестиции - дъщерното дружество на Българската банка за развитие. ФКИ вижда потенциала на компанията и се включва в нея с 1,65 млн. лв.

Още с влизането на Фонда интериорната фирма прави сериозна реорганизация на бизнеса си, като се стреми да използва възможностите, дори в трудните пандемични условия.

Свежите инвестиции й помагат да премине към по-висока добавена стойност и да заложи на дигитализирана трансформация на производството.

Днес за М2ПРОМ работят 30 души.

"Обединихме под един покрив екип от експерти, които да задоволяват високите очаквания на нашите клиенти. Всичко е изцяло съобразено с изискванията им за качество и срок", споделят Миро и Митко.

С помощта на ФКИ се сдобиват с иновативен софтуер - "скъп, но ценен".

Това е един от най-добрите софтуери за 3D проектиране в България. За предприемачите се превръща в една от най-важните инвестиции, защото така достигат нивото на водещи производители в луксозния сегмент в Западна Европа. Придобивката им помага да минимизират брака и разходите си. Оборудват се и с две машини, свързани директно с 3D програмата.

Подкрепата на Фонда помага на малката фабрика да увеличи производствения си капацитет, а модерната техника подпомага производителността на служителите, без да ги отменя.

Назначаваме, обучаваме и растем

Фирмата не пренебрегва социалния аспект. Тук грижата за служителите е на завидно ниво - различни придобивки, обучения, зала за отдих и спорт, екологично чиста среда.

Дори в най-тежките месеци от пандемията от COVID-19 не са освободени хора, а са назначени още, сред тях и лица в неравностойно положение. Така фирмата съумява да запази ритъма на производство, умело балансирайки подходящи условия за работа с настоящите ограничения.

"За да растем още, инвестираме в добрата работна среда и в уменията на екипа", издават формулата си за успех Миро и Митко.

Сега те планират и съвместна дейност с Лесотехническия университет в София.

Предприемачите, съвместно с техен френски бизнес партньор организират открита лекция пред студентите, за да им покажат, че професията има бъдеще и за да привлекат млади хора на стаж и работа във фирмата.

Защото са убедени, че тази сбъдната мечта ще помогне на повече българи да повярват в силата на възможностите си.

**********

Дъщерното дружество на ББР, учредено с капитал от 65 млн. лв., осигурява дялово финансиране на малки и средни предприятия с цел повишаване конкурентоспособността на бизнеса, за научноизследователска и развойна дейност, увеличаване на производствения капацитет, финансиране преди набиране на капитал на регулиран пазар и усвояване на средства от фондове на ЕС. Приоритетно финансира малки и средни фирми във фаза на растеж, в подкрепа на капацитета им за иновации и за създаване на продукти и услуги с висока добавена стойност.

 *Статията е предоставена от Българската банка за развитие